Straffespark mod flyselskaberne

Hvis de ikke vil høre, må de føle, synes den danske transportminister Ole Birk Olesen at mene om hurtigere erstatning til forsinkede flypassagerer. Det havde klædt ministeren, hvis han først havde taget en snak med flyselskaberne.

Når man er mest trængt i erhvervslivet, leder man med lys og lygte efter en redningsmand eller kvinde. Nu er der igen dømt straffespark mod flyselskaberne, og her er der indtil videre ikke fundet en Kasper Schmeichel til at klare paragrafferne.

Det kan godt være, at selskaberne fedtspiller og trækker sagen med erstatning for forsinkelser til passagererne efter EU-forordning 261 i langdrag, men det er da egentlig forståeligt, når en afgørelse kan koste mere end en million kroner bare for en enkelt flyafgang. Hvis man så oven i købet bliver angrebet fra lovgivere, passagerer, dusørjægere, trafikstyrelser, og nu også en minister. Tryk avler nu engang modtryk.

Jeg ved ikke om ministeren har hørt sine nærmeste flyselskaber om deres opfattelse. Det gælder for eksempel SAS, et stort charterselskab som Thomas Cook Airlines og ikke mindst Jesper Rungholm fra DAT. Han har mere end noget sagt, hvad han mener om passagerer og flyselskaber i konflikt om forsinkelser og erstatninger.

Vi klapper i hænderne
Det har forbrugerorganisationerne også, således vicedirektør Vagn Jelsøe i Tænk i går i Berlingske Business om transportministeren: ”Det er svært for os at gøre andet end at klappe i vores hænder. Det er noget, vi har efterlyst i årevis. Selv om der er flyselskaber som meget fodslæbende opfylder deres forpligtelser efter en klokkeklar forordning.”

En sådan artikel i et stort dagblad kan naturligvis ikke afsluttes uden en kommentar fra Airhelp.dk eller Flyforsinkelse.dk, flyselskabernes i øjeblikket største fjender, som nu ser ud til at have fået transportministeren med i vennekredsen. Således kommenterer Johan Fugmann, administrerende direktør i Flyforsinkelse.dk: ”Vi oplever alt for tit, at flyselskaberne undlader at betale til trods for at Trafikstyrelsen har afgjort sagen til fordel for passageren. En bøde på 10.000 eller 20.000 kronere er i sig selv et lille beløb for de fleste flyselskaber.”

Forbyd dem at lande i Danmark
Og så kommet truslen, hvor dusørjægerne begynder at blande sig i hvem, der skal have trafikrettigheder. Hvis ikke det kan få politikere i store lande som Tyskland, Frankrig og Holland til at blande sig i fortolkningen af forordningen fra EU, så har selv Lufthansa og Air France-KLM levet forgæves.

Fugmann fortsætter: ”Hvis det ikke er nok til at ændre flyselskabernes adfærd, kan man overveje, om flyselskaberne overhovedet skal have lov til at lande i Danmark, så længe de ikke vil følge reglerne.”

Når Airhelp og Co har fået deres 25 procent, og flyselskaberne har betalt erstatninger, har de kun to muligheder. Enten at lukke ned, eller udskrive regningen til forbrugerne i form af højere billetpriser.

Det er vist det, man kunne kalde en boomerang.

Retfærdighed er ofte et ukendt begreb, såvel i luftfart som i fodbold.

x

Læs Også

Byt en drink med en udflugt på Mallorca

Der er for mange fulderikker på Mallorca og Ibiza på grund af all inclusive på hotellerne - nu overvejer myndighederne en særlig kur som erstatning.

Det blå kort er en fiasko

Da den danske regering for fire år siden sløjfede det gule sygesikringskort med rejseforsikring, og overlod danskerne til selv at klare forsikring eller tro på Det blå Kort i EU-landene, håbede man, det det var den rigtige løsning. Det var det ikke. Nu skal det fornys.

Snart gensyn med oceanliner i København

Når man to gange har været ombord på Queen Mary 2 - første gang i New York, anden gang i Helsingør - kunne det blive et spændende gensyn i 2020 ved den kommende krydstogtterminal i København. Indtil videre må vi nøjes med Helsingør.

Gør nu ikke hoteldrift til en videnskab

Jo & Joe - et nyt varemærke fra Accor Hotels skal gentænke gæstfrihed. Foreløbigt sker det i et uforståeligt sprogbrug, som aldrig kan erstatte sund fornuft parret med god faglig uddannelse.

Sommer over Nordatlanten

Der er ved at gå inflation i codeshare, så det forvirrer mere end det gavner. Nu har det smittet over Atlanterhavet. Nej, færingerne skal ikke til at have en ny storlufthavn i Vagar, selv om man kunne tro det.

Levende mennesker er en del af turistindustrien

Ideen med turismen har sin rod i det folkelige sammenhold og lysten til at vise hinanden vore lande og vores begejstring. Men nu er man i gang med at lukke turistbureauerne. Hvis der kun er brochureudlevering tilbage er det ok. Er det mon sådan i Odense?