Et svensk X2000-tog på vej over Øresundsbroen til Danmark. Foto: SJ.

Svensk lovforslag truer togtrafik til Danmark

Et svensk lovforslag med krav om identifikation af togpassagerer – udført af de svenske statsbaners personale – kan stoppe for de svenske jernbaners ruter til København, Berlin og Oslo.

Der er stor risiko for at SJ – Svenska Jernväger (det svenske DSB) – må indstille sine udlandsruter på blandt andet strækningen fra Malmø til København, ruten fra Sverige via Danmark til Hamborg og Berlin samt fra Sverige til Oslo.

Det skriver SJ i en pressemeddelelse. Den begrunder risikoen for midlertidig indstilling af SJ’s udlandsruter med et nyt svensk lovforslag om at transportere togpassagerer uden gyldige identitetspapirer til Sverige.

SJ skriver, at den svenske regering af hensyn til landets sikkerhed ønsker en række stramninger for hvem, der rejser ind i Sverige. Disse skal blandt andet gælde ved de svenske grænser med kontrol af identitetspapirer og pas.

I pressemeddelelsen siger SJ’s koncernchef, Monica Lingegård: ”SJ har naturligvis fuld forståelse for myndighedernes skærpede indrejseønsker til Sverige, og vi har også fuld forståelse for, at SJ skal bistå i denne proces ved at gøre indrejsekontrol til Sverige nemmere ombord på vores tog.”

Det er helt urimeligt
”Men lovforslaget bygger på, at der er SJ’s ansatte ombord på togene, der skal gennemføre denne identitetskontrol – altså stå for myndighedsudøvelse. Det er helt urimeligt, at vores medarbejdere skal tage et sådant ansvar uden den uddannelse og træning, der kræves for at gennemføre denne opgave,” siger Monica Lingegård.

SJ skriver i pressemeddelelsen, at lovforslaget er konstrueret som et forbud med at transportere passagerer uden gyldige identitetspapirer til Sverige.

Det betyder, at transportøren, i dette tilfælde SJ, ikke bare skal være ansvarlig for selve kontrollen, men også konsekvenser af denne, hvis papirerne ikke er i orden.

”Desværre må vi konstatere, at risikoen er vældig stor for at SJ som konsekvens heraf tvinges til at indstille vores togtrafik fra udlandet til Sverige – for eksempel fra København til Malmø, hvis ikke teksten i lovforslaget ændres. Det samme vil være tilfældet for SJ’s rutetrafik fra Oslo til Sverige,” siger Monica Lingegård.

 

Relaterede artikler:

SJ fortsætter dagligt nattog via København til Berlin

Norsk grænsekontrol forlænget til november

Her skal danskerne have visum for at komme ind