Sverige er enhver svigermors drøm

I hvert fald, hvis mor er lidt venstredrejet og meget social bevidst, når ny undersøgelse fastslår, at landet tiltrækker rejsende fra hele verden. Det kan man næppe være uenig i. Turisme giver førsteplads, men ellers ligner det en dosis selvros op til ferien.

Undskyld Visit Sweden, men man skulle tro det var et bestillingsarbejde, eller endnu værre et politisk bestillingsarbejde, når Sverige nu placeres som nummer et med det bedste omdømme i verden blandt de 55 lande, som indgår i den årlige undersøgelse fra Reputation Institut i den såkaldte RepTrak i emner som etik, progressivitet og naturskønhed.

Undskyld Visit Sweden, men det er altså jer, der har udsendt en pressemeddelelse om resultatet, selv om undersøgelsen handler om meget andet end turisme. Hvordan de enkelte lande opfattes og respekteres blandt turister, der ønsker at besøge lande med godt omdømme (man aner kredsen af adspurgte).

Finland på andenpladsen
Derfor kan Sverige som turistland godt kvalificere til en førsteplads blandt de ti lande med flest stemmer fra 58.000 adspurgte. Med hensyn til de andre værdier, er jeg mere i tvivl,” lande med høj etisk standard og lav korruption, progressiv social- og økonomiskpolitik.”

Lige efter Sverige i top kommer Finland. Men som nummer tre er det Schweiz. Hvordan det harmonerer, skal jeg lade være usagt. Danmark er i bund på listen som nummer ni fulgt af Holland som nummer 10.

Hvorfor er det nu, at svigermor skal være stolt? Jo fordi hun har en svigerdatter –eller søn, som er fra Sverige. Og de har en høj moral med værdier som frihed, lighed og sikkerhed.

Ulighed er stor hindring
”Flere og flere mennesker forstår, at ulighed er en stor hindring for den økonomiske  udvikling i verden,” er statsminister Stefan Löfven citeret for i undersøgelsen.

Vi ser væk fra alle de problemer Sverige ligger inde med for øjeblikket. En kronekurs helt nede på 71 kroner i forhold 100 kroner i Danmark, at Sverige sammen med Tyskland slog en ladeport op for indvandring og nu igen har lukket grænsen. At ligheden nu er nået så langt, at man ikke længere skelner mellem han og hun. At demokratiet har svære kår, når det parti, som næstflest vælgere stemmer på, nærmest sættes uden for døren. Det har ikke meget med demokrati at gøre. Politiske uroligheder i Malmø med terror og skyderier trækker også fra.

Alt det regner svigermor eller Reputation Institut slet ikke med, når man skal finde landet med ”det bedste omdømme i verden”.

Men Visit Sweden da? Direktør Ewa Lagerqvist kommenterer undersøgelsen: ”Vi har et tiltalende miljø, et land med høj feel-good faktor, en løbende jagt på livsglæde som nøglen til et lands succes.”

Alt er godt i Sverige
På den måde når både hun og svigermor frem til at bruge undersøgelsens fem bedste karakterer i procenter : 1. Sverige er et smukt land 85,3 procent (enig) 2. Sverige tilbyder en tiltalende livsstil 81,7 procent (er i tvivl) 3. Sverige er et sikkert sted (næppe som det var engang) 4. Sverige er et behageligt land 80,5 procent (måske) og 5. Sveriges befolkning er venlig og imødekommende (tjah..).

Hvad skal Sverige egentlig med en turistorganisation, når man har et institut til at udforme og skrive en sådan reklametekst. Selvforherligelsen er åbenbar.

Foreløbig er både Danmark og Sverige videre ved VM i fodbold. Og Sverige er lige blevet verdensmestre i deres nationalsport ishockey (i Danmark, der blev nummer 10). Det er slet ikke nævnt.

Kære svenske venner. Man skal ikke lægge for megen vægt på ovennævnte undersøgelse og slet ikke sende den ud som turistreklame. Det klarer jeres smukke natur udmærket selv.