Priserne på lejebiler i Sydeuropa meget høje. (Foto: IJzendoorn | shutterstock.com)

Tårnhøje priser på udlejningsbiler

Forsyningsproblemer, krig og inflation har fået priserne på udlejningsbiler til at skyde i vejret. De største prisstigninger er i Sydeuropa, og der opfordres til at booke tidligt for at sikre sig en bil.

Biludlejningsselskaberne ser ud til at gå en sommer i møde, hvor man på række destinationer kan komme i den situation, at det ikke vil være muligt at opdrive flere biler.

Det er en kombination af generelle forsyningsproblemer, krigen i Ukraine og det generelt stigende prisniveau på alle varer og ydelser, der har skabt den særlige situation for biludlejningsbranchen ovenpå et par vanskelige år under coronapandemien.

”Mange reservedele til biler er en mangelvare, så som mikrochip fra Kina. Derfor er der lang levering på nye biler både for private købere, men også for udlejningsfirmaerne. Der er ikke det nødvendige flow af biler, for at firmaerne kan følge med efterspørgslen,” siger Jesper Ewald, salgs- og indkøbschef hos FDM travel til Jyllands-Posten.

Store prisstigninger i Sydeuropa
Som i alle brancher er prissætningen i biludlejningsmarkedet styret af udbud og efterspørgsel, og da udbuddet af biler i den kommende sommer ikke vil være stort nok til fuldt ud at dække efterspørgslen, så stiger priserne.

Derfor opfordrer rejsechefen til at booke tidligt, hvilket også bakkes op af biludlejningsselskaber som Europcar og Hertz,

De to udlejningsselskaber peger på en række lande i Sydeuropa, hvor priserne i særlig grad er eksploderet gennem de seneste måneder. Det drejer sig blandt andet om Spanien, Italien og Frankrig, selvom prisniveauet i Danmark og Norden som helhed også er meget højt i øjeblikket.

På vej mod udsolgt
Ifølge biludlejningsselskaberne er der ingen genveje til billigere biler. Udenfor sæsonen er det også dyrt at leje bil, og i stedet skal kunderne være glade, hvis der overhovedet er biler til rådighed.

”Vi har ikke udsolgt overhovedet, men med den trend, der er lige nu, bevæger vi os derhenad. Vi arbejder selvfølgelig hårdt på at få flere biler, så vi har noget at tilbyde forbrugerne,” siger Sofie Klintrup, der er marketing- og kommunikationschef hos Hertz.

I Danmark er de fem store internationale biludlejningsselskaber repræsenteret. Det er AVIS/Budget, Enterprise, Europcar, Hertz og Sixt.

 

Relaterede artikler:

Mangel på udlejningsbiler gennem sommeren

Mangel på udlejningsbiler kan give højere priser

Biludlejer køreklar med gode råd til billigere billeje