Geisteltalsee i delstaten Sachsen-Anhalt er Tyskland største kunstige sø, hvor badegæster blandt andet kan dykke og paddleboarde. Her er det ved Lido Stöbnitz. Pressefoto for Saale-Unstrut-Tourismus, Falko Matte.

Tidligere industriområde er blevet tysk ferieparadis

I det tidligere Østtyskland var Tysklands i dag største kunstige sø Geiseltalsee et dybt hul omgivet af industri og minedrift. I dag er området et feriested med strande, søsport og vinmarker.

Østtyskland, der eksisterede fra 1949 til genforeningen med Vesttyskland i 1990, hed officielt DDR, Deutsche Demokratische Republik, og bestod af de nuværende tyske delstater Mecklenburg-Vorpommern, Brandenburg, Sachsen-Anhalt, Sachsen, Thüringen samt den østlige del af Berlin.

Og der er mange spændende turistområder i det gamle DDR. ”Et af dem er området ved Geiseltalsee, men ikke mange, ikke en gang i Leipzig, hovedstaden i Sachsen-Anhalt, der ligger en times kørsel derfra, kender stedet,” siger Bo Schou Lauridsen, chef for det statslige Tysk Turist Information i blandt andet Danmark.

Da minedriften i Geiseltal-minen blev indstillet i 1993, var der gennem årene blevet udvundet 1,4 milliarder ton brunkul, og det efterlod enorme huller i landskaber. Man påbegyndte et kæmpe restaureringsarbejde af området. Blandt andet blevet et areal på ca. 2.600 hektar oversvømmet med vand fra bifloden Saale, og det blev til Geiseltalsee, som i dag er Tysklands største kunstige sø. Derudover blev der anlagt skov og rekreative områder.

I dag er der ikke meget tilbage af det gamle industriområde. Husbåde, sejlbåde og motorbåde har hjemme i søens to havne, Braunsbedra og Müullen, ligesom passagerskibet MS Geiseltalsee trafikerer søen. Rundt om søen er der en 30 kilometer lang cykelsti, eller det lille tog Geiseltalexpress. Der er også vandrestier, herunder pilgrimsruten, Jakobsweg.

Området byder på indkvarteringsmuligheder fra campingpladser og husbåde til sommerhuse og hoteller.

Danskerne har flest overnatninger i Tyskland
Tyskland er landet, hvor danskerne under normale år har flest overnatninger. I 2019 blev til 3,4 millioner registrerede danske overnatninger. Tallet er reelt meget større, da det for eksempel ikke medtager Airbnb-overnatninger. Den gennemsnitlige opholdstid for en dansker i Tyskland i 2019, ferie- som forretningsrejsende, var 3,8 dage. Danmark er Tysklands 7. største incoming-marked.

Fire af de 16 tyske bundeslande har under normale omstændigheder 60 procent af de danske overnatninger. Det er Slesvig-Holsten, Berlin, Hamborg og Niedersachsen, regionen syd for Hamborg med blandt andet Harzen. Nummer fem af de bundeslande, danskerne normalt besøger mest, er den sydligste, Bayern.

Relaterede artikler:

Flertal af danskere sætter rejser til Tyskland højt

Halvt så mange danske overnatninger i Tyskland

Berlin markerer 30-året for Murens fald