Lidt af Berlin-muren kan stadig ses i den tyske hovedstad, her er det East Side Gallery, der i sig selv er et turistmål. Pressefoto: VisitBerlin, Philip Koschel.

Berlin markerer 30-året for Murens fald

Til november er det 30 år siden Jerntæppet gennem Øst- og Vesteuropa blev rullet sammen og Tyskland blev genforenet. Det har også på turistområdet skabt et boom for Tyskland som rejseland.

Den 9. november 1989 regnes som den aften, de første sprækker blev slået i den solide Berlinmur. Det skal fejres, ligesom 30-året for Tysklands genforening den 3. oktober 2020 vil blive det.

Set fra turistindustrien har de to begivenheder været en succeshistorie, for åbningen af den indre tyske grænse betød ikke kun en åbning fra øst mod vest, men også en åbning ind til en nærmest ukendt verden fra vest mod øst, blandt andet for millioner af internationale turister, hedder det fra det nationale tyske turistråd Tysk Turist Information.

Bo Schou Lauridsen, nordeuropæisk turistchef hos Tysk Turist Information med base i København, siger til STANDBY.dk, at Berlin i dag er den næstmest besøgte destination for danske rejsende til Tyskland.

”De fem regioner, flest danskere besøger, er Slesvig-Holsten, Berlin, Hamborg, Niedersachsen, regionen syd for Hamborg med blandt andet Harzen, samt den sydligste tyske delstat, Bayern,” siger Bo Schou Lauridsen.

Sidste år var der 3,3 millioner officielt registrerede danske overnatninger i Tyskland – en vækst på 3,3 procent sammenlignet med 2017 – stigningen har indtil nu været endnu højere i år.

Tallet er reelt meget højere, da det for eksempel ikke omfatter Airbnb-overnatninger. Danmark er i øvrigt Tysklands 7. største incoming-marked – og Tyskland er landet med flest danske overnatninger.

Om Berlinmuren betyder noget for danske turister til den tyske hovedstad, siger Bo Schou Lauridsen:

”Ja, i høj grad, der er så meget at se og opleve i det tidligere Øst- og Vestberlin – og gennem Berlin går der jo en linje med kobberstykker, så man kan se, hvor Muren stod. Der er ikke så meget tilbage af selve Muren, men flere steder står der noget tilbage som man kan se og reflektere over.”

Sammenlægning gav turistboom
Efter sammenlægningen af Vest- og Østtyskland voksede turismen til det genforenede Tyskland. Siden de første målinger i 1993 og til sidste år er det samlede antal internationale turister til Tyskland vokset fra 34,7 millioner i 1993 til 87,7 millioner sidste år.

Dermed har turismen siden Murens fald været en stærk vækstfaktor for den tyske økonomi. Især de ”nye” delstater i det tidligere Østtyskland har set en voldsom vækst: fra 3,4 millioner internationale turister tilbage i 1993 til 20,5 millioner sidste år. Heraf tiltrak Berlin alene i 2018 i alt 15,1 millioner internationale overnatninger.

Nyt image blandt turister
I de 30 forløbne år har turister også ændret syn på Tyskland, når det gælder landets image som rejseland.

I dag regnes Tyskland som nummer 1 rejseland i Europa, når det gælder turisme inden for kultur, byferie, møder og kongresser – og ligger ligeledes på en førsteplads for de 15-24-årige. Hertil kommer en førsteplads internationalt, når det gælder messer, og en andenplads for luksusferier, skriver Tysk Turist Information i en pressemeddelelse.

De mere ukendte turistattraktioner i det tidligere Østtyskland har i de forløbne 30 år fået følgeskab af mange nye, ikke bare historiske klenodier, men også highlights for familier og aktive turister: Kæmpebadelandet Tropical Islands i delstaten Brandenburg og akvariet Ozeaneum i Stralsund ved Østersøen, begge i det tidligere DDR.

Også i vest er der kommet meget nyt at rejse efter de seneste 30 år: Mercedes-museet i Stuttgart, VWs oplevelsescenter Autostadt i Wolfsburg, koncerthuset Elbphilharmonie i Hamburg er kun tre ud af mange nye attraktioner, fremhæver det tyske turistråd.

Og før 1989 havde otte steder i det gamle Vesttyskland titel af UNESCO Verdensarv.  I dag har 46 steder i Tyskland den titel – heraf 14 i det tidligere DDR.

Natur retur langs den indre tyske grænse
Den indre tyske grænses forløb var ikke begrænset til den forhadte mur i Berlin, og hele vejen ned langs “jerntæppet” – fra Østersøen i nord til Tjekkiet i syd – lå et flere meter bredt ingenmandsland som den stærkt bevogtede grænse mellem øst og vest.

Denne næsten 1.400 kilometer lange strækning er i dag kendt som Det Grønne Bånd.

Der er flere oplysninger på Tysk Turist Informations danske hjemmeside: germany.travel.dk

Relaterede artikler:

Tyskland ser stort turismevækst fra Danmark

DSB afviser kritik fra turistchef

Borgmester foreslår drive-in sex i lufthavn