Visualisering af Kunstsilo. (Illustration: Mestres Waage | Mendoza Partida | BAX Studio | PR)

Tidligere kornsilo genopstår som moderne museum

Tre faste udstillinger og et ønske om at afvikle en række andre aktiviteter bliver omdrejningspunktet for det nye museum Kunstsilo, der åbner i Kristiansand til foråret.

Til næste år håber Kristiansand at kunne høste frugterne af seks års arbejde, som forhåbentligt vil resultere i, at flere kunstinteresserede turister i fremtiden slår vejen forbi byen i det sydlige Norge. Det sker den 11. maj, når byens nye museum Kunstsilo for første gang åbner dørene.

Museet er, som navnet antyder, blevet etableret i en forhenværende kornsilo, der siden opførslen i 1935 har ligget ved byens havnefront.

Siloen er for nyligt blevet restaurereret samt ombygget således, at man har beholdt den originale arkitektur men har fået pustet nyt liv i bygningsværket, som består af tre separate etager på samlet set 3.300 kvadratmeter.

Får flere permanente samlinger
Idéen med Kunstsilo er, at man her vil integrere de værker, som hidtil har haft til huse på The Southern Norway Art Museum – også kaldet Sørlandets Kunstmuseum – samt Tangen-samlingen, der er verdens største private samling af modernistisk nordisk kunst.

Det er den norske forretningsmand Nicolai Tangen, der har grundlagt investeringsvirksomheden AKO Capital, som siden 1990’erne har indkøbt de flere end 5.500 værker fra over 300 forskellige kunstnere fra Danmark, Norge, Sverige, Finland og Island, som samlingen består af.

Den vil udgøre en af de tre faste udstillinger i Kunstsilo. De to andre bliver af værkerne fra Sørlandets Kunstmuseum samt Christiansands Billedgalleri, som var byens første kunstsamling, der trækker tråde tilbage til 1902.

Har høje forventninger
Kunstsilo er blevet udstyret med panoramavinduer, som skal sætte de besøgende i stand til at tage områdets kystlinje i selvsyn, og der er generelt lagt an til, at museet skal varetage andre funktioner end at udstille kunstværker.

Foredrag, koncerter, fællesspisning, workshops, eksperimenter med digital kunst og andre typer events nævnes blandt de aktiviteter, der i fremtiden vil blive afviklet her.

Den administrerende direktør for Kunstsilo, Reidar Fuglestad, mener, at museet vil trække turister til byen, mens Nicolai Tangen, der er medlem af Kunstsilos bestyrelse, fremhæver, at samleren forventer sig meget af det kommende museum i hans fødeby.

”Jeg har længe drømt om at kunne fremvise Tangen-samlingen i Kristiansand, og det går i opfyldelse med Kunstsilo, der er et museum helt i særklasse. Den imponerende arkitektur, udsigten over havet og visionen om at ændre måden, som nordisk kunst bliver oplevet på, vil tilsammen betyde, at Kunstsilo bliver en game changer.”


Relaterede artikler:

Kontroversiel kunst udstilles på nyt museum

Punk Rock-museum etablerer bryllupskapel

Danmark får nyt museum til 30 millioner kroner