Et nyt dansk museum – Egtvedpigens Verden – forventes klar i starten af 2025 i kulturlandskabet omkring den 16-18-åriges grav ved Vejle. Egtvedpigen blev begravet for cirka 3.500 år siden.
Egtvedpigen får sit eget museum, Egtvedpigens Verden. Hvordan det nye museum skal se ud, præsenterede Vejlemuseerne og Vejle Kommune tirsdag. Vinderprojektet er tegnet af AART architects.
Egtvedpigen levede dengang for 3.500 år siden. Men hvem var hun? Det bliver omdrejningspunktet for det nye museum Egtvedpigens Verden.
Her inviteres gæsterne til at gå på opdagelse i det selv samme landskab, som Egtvedpigen levede i tilbage i bronzealderen. Museet lader nemlig naturen og landskabet være en integreret del af historiefortællingen, skriver Vejle Kommune i en pressemeddelelse.
Egtvedpigen er historien om den unge kvinde, om bronzealderens mytologi, barnets hemmelighed, fjerne forbindelser og Egtved i bronzealderen.
Dan Arnløv Jørgensen, viceborgmester og formand for Kultur- og Idrætsudvalget i Vejle Kommune, siger: ”Egtvedpigen har afgørende betydning for Danmarkshistorien og vores forståelse af det liv, der blev levet i bronzealderen.”
Og Flemming Hedegaard Larsen, museumschef for Vejlemuseerne, siger: ”Vinderprojektet har stor forståelse for, hvordan landskabet på bedste vis bliver en del af formidlingen. Museet bliver en bygning med både sanselighed og stoflighed og med inspiration fra den cykliske tankegang, som prægede kvindelivet i bronzealderen.”
Om Egtvedpigens Verden
Egtvedpigen er et af de mest velbevarede fund fra bronzealderen i Danmark. Egtvedpigens Verden kommer til at rumme fem temaer: Den unge kvinde, bronzealderens mytologi, barnets hemmelighed, fjerne forbindelser og Egtved i bronzealderen. Til sammen danner de fem temaer rammen om det liv, der blev levet netop på fundstedet for Egtvedpigens grav, oplyses det.
På sin hjemmeside skriver Nationalmuseet om Egtvedpigen blandt andet:
”Egtvedpigen er en af de mest kendte personer fra oldtiden. Hun var formentligt født i Sydtyskland, men døde som kun 16-18-årig i Midtjylland. En sommerdag i 1370 før vor tidsregning blev hun begravet i en egekiste, der blev dækket af en gravhøj – den såkaldte Storehøj nær Egtved By, vest for Vejle.
Af selve pigen er kun hår, hjerne, tænder, negle og lidt hud tilbage. Hendes tænder afslører, at hun var 16-18 år, da hun døde. På kroppen bar hun en kort trøje og et knælangt skørt lavet af snore. På maven havde hun en bælteplade af bronze udsmykket med spiraler, skriver Nationalmuseet og fortsætter:
Hun havde også fået en kam af horn med sig. Den var sat fast i hendes bælte. Om hver arm var en ring af bronze, og en spinkel ring sad om hendes øre. Ved hendes ansigt lå en lille æske af bark med en bronzesyl og resterne af et hårnet. Ved Egtvedpigens fødder var der placeret en lille spand af bark – i denne har der været en form for øl.
Egtvedpigen så igen dagens lys, da hendes grav blev udgravet i 1921 – efter næsten 3300 år,” oplyser Nationalmuseet.
Relaterede artikler: