Havila Pollux med Bergen i baggrunden. (Foto: Martin Giskegjerde/Oclin | Havila Kystruten | PR)

Tidligere norsk statsminister gudmor ved skibsdåb

Det er Norges forhenværende statsminister Erna Solberg, der får titel af gudmor, når et af Havila Kystrutens nyeste skibe døbes i næste måned. ”Det er en stor ære for mig,” siger politikeren.   

Selvom Havila Pollux har haft vand under skroget og passagerer med ombord siden august sidste år, er det først nu, der er blevet udpeget en dato for, hvornår skibet officielt skal døbes.

Havila Pollux har ni dæk, plads til 680 gæster samt en besætning på 76 og er et af de fire skibe, der udgør flåden hos det norske krydstogtrederi Havila Kystruten, der konkurrerer med Hurtigruten om passagererne på strækningen mellem Kirkenes og Bergen.

Nu oplyser rederiet, at skibet vil anløbe havnen i Bergen søndag den 12. maj, hvor det vil befinde sig indtil dagen efter, hvor den officielle dåbshandling og efterfølgende fejring vil finde sted i bydelen Bryggen, der siden 1979 har været opført på UNESCOs liste over verdensarv.

Vil vise landet fra sin bedste side
Det er politikeren Erna Solberg fra partiet Høyre, der er blevet valgt som gudmor for skibet. I tillæg til at hun selv stammer fra Bergen og har haft sæde i landets parlament, Stortinget, siden 1989, har Solberg også været Norges statsminister mellem 2013 og 2021.

”Det er en stor ære for mig at blive valgt som gudmor for Havila Pollux, og det er selvfølgelig endnu mere storslået, når den højtidelige skibsdåb finder sted hjemme i Bergen,” lyder det fra politikeren.

”Når de sejler med Havila Pollux, vil både nordmænd og turister se noget af det smukkeste, vi har: Vores kyst, og heldigvis passer skibet også på vores kyst- og fjordlandskab ved at være mere miljøvenligt end andre med mulighed for periodevis at sejle uden udledninger.”

En vigtig havn for rederiet
Dagen før dåben har interesserede mulighed for at gå ombord og opleve skibet eller få en bid mad, ligesom selve dåbsarrangementet på Bryggen også er åbent for offentligheden. Når dåben er færdig, sejler Havila Pollux en tur ud i Byfjorden, inden det atter gøres klar til at sejle nordpå.

Havila Kystrutens administrerende direktør Bent Martini er både godt tilfreds med kulissen for dåben, og at Erna Solberg har takket ja til hvervet som gudmor. Han glæder sig ikke overraskende til, at Havila Pollux helt officielt får sit navn mandag den 13. maj.

”Bergen er den havn, vi vender i, og en meget vigtig havn på kystruten. Derfor synes vi, det er helt på sin plads at døbe skibet her. Vi er desuden både stolte over og glade for, at vores tidligere statsminister har ønsket at påtage sig den ærefulde opgave at være gudmor for Havila Pollux.”


Relaterede artikler:

Krydstogtselskab med emissionsfri flåde i 2030

Hurtigruten skal have ekspeditionsskib

Hurtigruten får konkurrence