Julemarked på Gendarmenmarkt i Berlin. Pressefoto fra Getty Images via Tysk Turist Information.

Tyskland gør klar til årets mange julemarkeder

Sidste år blev de tyske julemarkeder aflyst under coronakrisen. I år er pandemien så meget under kontrol, at mange delstater forventer at gennemføre markederne, oplyser Tysk Turist Information.

Mange danskere valfarter til de traditionsrige julemarkeder i Tyskland. Efter sidste års corona-nedlukning satser mange delstater igen på at gennemføre de populære julemarkeder.

”Det er en rigtig god nyhed. Tyskland har en lang tradition for julemarkeder, og danskerne er meget glade for dem. Nu krydser vi fingrene for, at smittetallene ikke stiger i efteråret,” siger Bo Schou Lauridsen, turistchef i Danmark for Tysk Turist Information, i en pressemeddelelse. Tysk Turist Information, Deutsche Zentrale für Tourismus, er den tyske modsvarighed til VisitDenmark.

Tysk Turist Information har en gennemgang af en række store tyske julemarkeder.

Der lægges ud med Lübeck, tæt på den danske grænse og med et af danskernes fortrukne julemarkeder. Julemarkedet i Lübeck afvikles i byens gamle bydel.

”Vi glæder os til at byde besøgende velkommen til julemarkedet i år. De gældende coronarestriktioner gør det muligt at gennemføre julemarkedet uden begrænsninger i antallet af boder, men vi holder øje med situationen og tager vores forholdsregler,” siger Barbara Schwartz, markeds- og arrangementschef i Lübeck und Travemünde Marketing.

Julemarked spredes ud
Et af Tysklands mest berømte julemarkeder, Christkindlmarkt i Nürnberg, melder også klar til julen 2021. I år udvides markedet til flere områder af Nürnberg for at forhindre, at for store folkemængder stimler sammen af hensyn til coronasmitten.

Også i delstaten Niedersachsen er der grønt lys til julemarkederne i byer som Hannover, Braunschweig og Wolfsburg. ”Wolfsburg forbinder mange danskere nok med fodbold og biler, men byen har også en del hestekræfter, når det kommer til shopping. Byens centrale shoppegade hedder – selvfølgelig – Porschestrasse,” siger Bo Schou Lauridsen fra Tysk Turist Information.

Når der er styr på julegaverne, lokker området Autostadt i Wolfsburg, der om vinteren forvandles til et vinterlandskab med strålende lys og en stor skøjtebane, oplyser Tysk Turist Information.

I Braunschweig er julemarkedet samlet omkring byens domkirke og borgen Dankwarderode, der udgør den historiske kulisse for byens julemarked, der går tilbage til år 1505.

Hannovers indre by er ifølge Tysk Turist Information et af Tysklands bedste shoppeområder, også til juleshopping. Den gamle bymidte med de mange bindingsværkshuse og den gamle Marktkirche bliver i adventstiden omdannet til et stort julemarked med masser af boder, der sælger keramik, legetøj, julepynt og meget andet.

I Tysklands store byer som Berlin, Frankfurt og Stuttgart er forberedelserne til årets julemarkeder i fuld gang. I Tysklands hovedstad er der en vifte af julemarkeder – fra det traditionelle på Alexanderplatz med skøjtebane til julemarkedet på Gendarmenmarkt. I de mange boder er der håndværk, julepynt, souvenirs samt mad og drikke.

Julemarkedet i Frankfurt kan dateres tilbage til 1393 og tiltrækker årligt over tre millioner besøgende. Der plejer at være over 200 boder, der sælger klassisk trælegetøj, juledelikatesser og andet godt. Julemarkedet er kendt for sin historiske karrusel med heste udskåret i træ, oplyses det.

Mange danske juletraditioner stammer fra Tyskland
Mange danske juletraditioner stammer fra delstaten Thüringen. Det var Adelheid von Sachsen-Meiningen fra Türungen, der i en kort årrække var dronning i England, som importerede et juletræ til England for at glæde sine nevøer og niecer. Det blev juletræets første skridt mod udbredelsen til resten af verden, oplyser Tysk Turist Information.

”Også traditionen med julepynt på juletræet stammer fra Thüringen, fra den lille by Lauscha, hvor glaspustere for over 160 år siden fik ideen til at fremstille glaspynt til juletræet. Juletræspyntet i glas fremstilles stadig i området,” fortæller turistchef Lauridsen.

Relaterede artikler:

Her er danskernes feriefavoritter i ind- og udland

FlixTrain åbner 15 nye togruter i Tyskland

Rejsebranchens største workshops har 75 udstillere