Det bliver også næste år dyrere for erhvervsrejsende at flyve og bo på hotel, viser ny analyse. Arkivfoto: Swedavia, Gøteborg Lufthavn.

Udsigt til dyrere erhvervsrejser

Der bliver også næste år prisstigninger på flybilletter og hoteller – forhøjelserne vil svinge mellem verdens regioner, siger ny undersøgelse fra blandt andet erhvervsrejsebureauet CWT.

I snit stiger priserne på verdensplan næste år 3,7 procent på hoteller og 2,6 procent på flyrejser. Stigningerne skyldes blandt andet øget efterspørgsel, vækst i verdensøkonomien og stigende oliepriser.

Sådan lyder det i femte udgave af den årlige Global Travel Forecast, den omfattende og detaljerede analyse udgives i samarbejde mellem erhvervsrejsebureauet CWT og amerikanske Global Business Travel Association, GBTA.

Direktør i GBTA, Michael W. McCormick, peger i undersøgelsen på kommende udfordringer næste år indenfor erhvervsrejser, herunder det forestående Brexit, hvor Storbritannien siger goodbye til EU-medlemskabet, ligesom der er udsigt til reelle handelskrige fra USA mod blandt andet EU og Asien samt naboerne i Canada og Mexico.

”Priser på forretningsrejser må forventes at stige også næste år. Med rapporten vil vi blandt andet give vores kunder blandt firmaer oversigt over og anbefalinger til, hvordan de skal stille sig i kommende forhandlinger om priser med leverandører indenfor rejsebranchen,” siger koncernchef i CWT, Carlson Wagonlit Travel, Kurt Ekert, og tilføjer:

”Fremtiden for erhvervsrejser vil blandt andet indeholde øget personalisering med brug af mobilteknologi, herunder kunstig intelligent, AI. Succes er forbundet med brug af teknologi og navnlig at kunne forstå data.”

Stadig flere ultralange flyruter
I sin vurdering af næste år og årene fremover, peger rapporten blandt andet på stadig flere ultralange flyruter – som for eksempel åbningen sidste år af australske Qantas’ nonstoprute fra Perth til London – ligesom Singapore Airlines til oktober åbner verdens længste flyrute, fra Singapore til New York.

I den anden ende af skalaen forudser rapporten stigende kamp mellem lavprisselskaberne, også i øget grad på langruter. Hertil kommer at mange flyselskaber indenfor IATA fokuserer på NDC-programmet, hvor de i stigende grad ønsker at bookinger sker via flyselskabernes egne hjemmesider fremfor via for eksempel de traditionelle reservationssystemer, GDS’erne.

Priser på flybilletter vil stige af flere årsager, siger analysen. Dels på grund af dyrere brændstof, dels som følge af, at flyselskaberne må forhøje lønningerne til piloterne, som til dels bliver en mangelvare.

Allerede i 2020 forventes Kina at overhale USA som verdens største marked indenfor flytrafik, forudser analysen. Det vil være med til at give prisforhøjelser på flybilletter, i Kina på fire procent i snit næste år, mens priserne på flybilletter forudses at stige over syv procent på markeder som New Zealand og Indien.

Stor prisstigning i Norge
I Europa forventer analysen gennemsnitlige prisstigninger næste år på flybilletter med i snit næsten fem procent.

Uden der i pressemeddelelsen fra CWT og DBTA står noget om årsagen, så forudser deres rapport næste år prisstigninger på flybilletter i Norge på 11,5 procent, fulgt af Tyskland med 7,3 og Frankrig med 6,9 procent.

På det nordamerikanske marked forudser undersøgelsen, at prisen på flybilletter næste år i snit stiger under to procent.

Også prishop på hoteller
Rapporten Global Travel Forecast har også et langt afsnit med beregninger og forudsigelser for priserne på hotelværelser næste år.

Længst fra Europa forudses prisstigninger i New Zealand på i snit 12 procent næste år – til gengæld regnes med halvt så stor en gennemsnitlig øgning af prisniveauet i Vesteuropa – med Norge og Spanien blandt undtagelserne, i Norge forventes prisstigninger på i snit 12 procent, 8,5 procent i Spanien og Finland på syv procent.

I Nordamerika forudses prisstigninger på hoteller i USA på 2,7 procent og næsten det dobbelte i Canada.

Relaterede artikler:

OK til kæmpe erhvervsrejsebureau

Rejsebranchen skal bruge flere ansatte

CWT laver ny hotelaftale