Det skal nu undersøges om flyselskaber med vilje skiller grupperejsende fra hinanden. Arkivfoto.

Undersøger om flyselskaber narrer grupperejsende

Placerer flyselskaber bevidst grupper væk fra hinanden i kabinen, så de skal betale for bestemte flysæder for at sidde sammen? Det skal nu undersøges.

De britiske luftfartsmyndigheder, CAA, Civil Aviation Authority, har indledt undersøgelse af flyselskabers praksis når de tildeler passagerer sæder ombord på flyvninger ud af Storbritannien. Undersøgelsen skal fastlægge om nogle flyselskaber med vilje placerer rejsende i grupper væk fra hinanden, så de tvinges til at købe bestemte flysæder for at sidde sammen.

En undersøgelse foranstaltet af CAA i starten af i år viste, at 18 procent af de passagerer, der ikke på forhånd ville betale for at sidde sammen når de rejste i grupper, blev splittet op på forskellige flysæder. Undersøgelsen, der blev foretaget af analyseinstituttet YouGov, viste dog stor forskel på, om passagerer i grupper blev separeret ombord, var afhængigt af, hvilket flyselskab de rejste med.

Navnlig viste undersøgelsen, at Ryanair var det flyselskab, der hyppigst splittede grupper fra hinanden, hvis de ikke på forhånd havde betalt for at sidde sammen. Ifølge deltagerne i undersøgelsen sagde 35 procent, at de havde oplevet dette med Ryanair. Det irske lavprisselskab, der målt i passagerer er Europas største, er før blevet kritiseret for at opsplitte passagerer, selv om de checker ind på samme tid og på samme billet.

Ifølge de 4.000 deltagere i undersøgelsen havde kun halvdelen fået forhåndsinformation om, at de skulle betale ekstra for at sidde sammen hos Ryanair. 46 procent af de adspurgte sagde, at de fandt det negativt hvis flyselskabet krævede ekstra penge, hvis de ville sidde sammen med medrejsende booket på samme billet.

Betaler milliarder for bestemte flysæder
Civil Aviation Authority vil med sin undersøgelse afklare, om flyselskaberne i disse sager behandler deres passagerer på fair vis og om deres prispolitik på området er gennemskuelig.

”Flypassagerer fra britiske lufthavne betaler på årsbasis skønsmæssigt mellem 160 og 390 millioner pund for at få det flysæde, de ønsker. Priserne for et bestemt flysæde svinger fra fem pund og op til over 30 pund, afhængig af flyselskabet,” siger direktøren for CAA, Andrew Haines, i følge avisen The Independent. Han tilføjer, at den igangværende undersøgelse om at kunne sidde sammen blandt andet dækker par, forretningskolleger og vennegrupper. Men den omfatter for eksempel ikke familier med mindreårige børn, da flyselskaber typisk har særlige regler for disse.

Relaterede artikler:

EU-flypassagerer skal beskyttes bedre

Tillægsydelser bliver stadig vigtigere

AirHelp vil samarbejde med flyselskaber