US-flylobby: afgiftslettelser skal redde flyselskaber

Den amerikanske flylobby beder nu offentligt myndighederne om at træde til og understøtte landets luftfartsindustri. Den tidligere formand for American Airlines, Robert Crandall, siger i amerikanske medier i dag, at ”Praktisk taget alle flyselskaber vil løbe tør for kontanter i starten af 2009, hvis olieprisen holder det nuværende niveau”. Han tilføjer, at USA dermed vil blive hårdt ramt, ikke kun fordi flyselskaberne er en vigtig del af landets infrastruktur, men også fordi en nedgang i flytrafikken kan give langsigtede skader for driften af de amerikanske lufthavne.

 

Crandalls dommedagsprofeti understøttes blandt andet af flyselskabet SouthWest Airlines, som hidtil har været det bedst indtjenende amerikanske flyselskab, og det selskab der har været dygtigst til at sikre brændstofpriserne gennem hedging. For nylig meddelte selskabets ledelse imidlertid, at med en oliepris på det nuværende niveau vil selskabet være nødt til at skære i rutenettet. Og SouthWest-ledelsen lagde ikke fingrene imellem, da man blev spurgt til omfanget af nedskæringerne: ”Så må vi tælle rutelukningerne i hundreder ad gangen” lød vurderingen.

 

Den amerikanske flylobby agiterer for, at man ved at fjerne alle skatter og afgifter for flyselskaberne frem til marts næste år giver både selskaberne, og lufthavnene et pusterum til at tilpasse sig de nye tider. Opfordringen går på, at afgifterne kan genindføres når olieprisen igen kommer under 100 USD. Pr. tønde.

Skrevet af Webredaktionen