Passagerer der afrejser til eller fra amerikanske lufthavne må ikke mere have større mængder pudder og andet pulver i håndbagagen. Arkivfoto.

USA forbyder flyvende pudder

Beholdere med pudder og andet pulveragtigt på mere end 350 milliliter må ikke mere medbringes i håndbagagen på fly til USA. Det skal i stedet  i passagerens indcheckede bagage.

USA’s sikkerhedsmyndigheder, TSA, Transportation Security Administration, har meddelt udenlandske lufthavne med direkte flyvninger til USA, at passagererne ikke mere må have pudder eller andet pulver på mere end 350 milliliter i håndbagagen. I stedet skal det være i passagerens kuffert, skriver avisen USA Today.

SAS meddeler, at flyselskabet nu giver denne information til afrejsende passagerer ved check-in.

Men det er ikke et myndighedskrav fra EU-landene, oplyser den danske trafikstyrelse i en mail til STANDBY.dk:

”I EU gælder fælles regler for sikkerhed, som Danmark følger. Det betyder, at der er et ensartet sikkerhedsniveau i hele EU. EU Kommissionen og medlemsstaterne vurderer løbende risikoen mod luftfarten og tilpasser kravene til luftfartssikkerhed (security) i overensstemmelse hermed. Der er ikke aktuelt nye krav til passagerernes håndbagage i Danmark eller EU.”
Men, tilføjer Trafikstyrelsen: ”Amerikanske myndigheder kan stille andre krav til bagage og håndbagage for flyrejser til USA, end der gælder i EU. Derfor bør passagerer til USA orientere sig på TSA’s (Transport Security Authority) hjemmeside, før de rejser til USA.”

Gælder også pulver med babymad
TSA i USA har forbudt pudder og andet pulveragtigt på mængder end mere end de nævnte 350 ml – hvilket cirka svarer til indholdet i en sodavandsdåse – i at komme i håndbagage.

Hvad årsagen er til den nye begrænsning i hvad passagerer til USA kan have i håndbagagen, oplyses ikke af TSA, men der er formentlig tale om frygt for eksplosiver i pulverform eller andet, der kan true flysikkerheden.

TSA understreger, at der ikke er tale om et konkret forbud mod pudder og pudderlignende substanser på over de 350 ml. i håndbagagen. Men er sikkerhedskontrollen i lufthavnen i tvivl om, hvad substansen i håndbagagen er, kan passageren få konfiskeret indholdet. Der er også fokus på for eksempel pulver til babymad eller energidrikke.

I juli sidste år blev der indført regler om, at elektroniske dimser der er større end en mobiltelefon skal tages ud af håndbagage for grundigere screening i sikkerhedskontrollen i lufthavne. Dette var af frygt for, at terrorister kunne gemme bomber i for eksempel laptops.

Relaterede artikler:

Lufthavnen åbner større sikkerhedskontrol

Sikkerhedskontrol konfiskerede 25.000 genstande

USA stiller nye sikkerhedskrav til flyselskaber