USA lægger 219% told på Bombardier-fly

Den amerikanske regering har besluttet at indføre straftold på fly produceret hos canadiske Bombardier. Det sker efter pres fra Boeing, skriver Financial Times ifølge business.dk.

Begrundelsen er, at Bombardier angiveligt har fået statsstøtte i både Canada og Storbritannien, hvilket har resulteret i salg til priser, som påstås at være under fremstillingsprisen.

Boeing henvendte sig i april til USA’s handelsministerium med krav om straftold på Bombardiers fly. Indtil for nylig lavede Bombardier især mindre passagerfly, men sidste år kom flytypen, C Series, på markedet i konkurrence med Boeings 737. Prisen på Bombardiers fly ligger under priserne på Boeings fly.

Bombardier har succes med sin C-serie og kunne i 2016, da flyet kom på markedet, melde om ordrer på 360 fly – heraf 75 fra amerikanske Delta Air Lines.

Bombardier afviser at have brugt ulovlige og unfair forretningsmetoder: ”Størrelsen af den foreslåede told er absurd og uden sammenhæng med de metoder, finansieringen af multimilliard-dollar flyprogrammer gennemføres”, skriver Bombardier ifølge Financial Times i en kommentar. Også den canadiske regering har protesteret over Boeings beskyldninger.

Ifølge Financial Times truer Canada med til gengæld at boycotte Boeing på grund af striden. Den internationale handelskommission, International Trade Commission, skal i 2018 behandle sagen.