Venedig laver igen nye tiltag for at begrænse generne fra den store mængde turister, der besøger byen. Et loft over størrelsen på grupper under guidede ture og et forbud mod megafoner er på menuen.
Selvom godt 75.000 turister hver dag går på opdagelse i Venedig med cirka 50.000 indbyggere, kommer der snart til at være mere roligt i byen for Venedigs indbyggere.
Fremover må turguides kun have grupper på 25 turister med sig, mens det også bliver forbudt at bruge megafoner for turguiderne. De nye regler trådte i kraft torsdag, og eneste undtagelser inkluderer børn på under to år og studerende, som er på studietur, skriver CNN.
Egentlig skulle tiltagene allerede være trådt i kraft i juni, men man valgte at udskyde dem, da mange guider allerede havde deres kalender fyldt med ture.
Kan ende med bøder
De nye regler giver de lokale myndigheder mulighed for at udstede bøder til guider, som ikke overholder reglerne. Disse bøder spænder fra 25-500 euro (altså cirka 190-3.700 kroner), og reglerne gælder også for øerne Murano, Burano og Torcello.
Tiltagene er ikke det første forsøg på at begrænse turismens mindre positive effekter i den italienske by. Tidligere i år søsatte Venedigs bystyre – Comune di Venezia – et 29 dage langt forsøg med en turistskat på fem euro for endagsturister, der besøger byen mellem klokken 8.30 morgen og klokken 16 om eftermiddagen.
Baggrunden er, at borgere i Venedig i årevis har klaget over, at de er overvældede over det store antal turister, som hver dag begiver sig på opdagelse i byen.
Men skatten så ikke ud til at skræmme de mange turister væk. Således var der i de første 11 dage af forsøget 10.000 flere turister i gennemsnit hver dag, end samme tid året forinden, mens forsøget til gengæld indbragte byen 2,2 millioner euro, cirka 16,5 millioner kroner i indtægter. Man overvejer nu at hæve beløbet til 10 euro næste år.
Venedig er i øvrigt ikke den eneste store, europæiske turistdestination, hvor store mængde turister møder modstand fra lokale. Byer som Barcelona, Dubrovnik og Amsterdam har også gjort opmærksom på problemet, og man taler også om overturisme på Mallorca og andre spanske øer, i Athen, Firenze, på græske Santorini og i Paris. I Barcelona er der for eksempel også set protester, hvor lokale sprøjter vand på turister med vandpistoler.
Relaterede artikler:
Turistskat skræmte ikke turister væk
Direktør i rejsebureauforening: Forstår godt at man kan få nok af turister