Landsbyen Oberammergau ved Alperne i den sydlige del af Bayern er hvert tiende år centrum for de store passionsspil, der tiltrækker turister fra hele verden. Foto: Tysk Turist Information.

Verdens største udendørsteater klar til nye besøg

Hvert 10. år har byen Oberammergau i Bayern verdens største teater med 2.000 medvirkende til passionsspillene fra maj til oktober med besøg af en halv million turister fra hele verden.

Passionsspillene skildrer Jesu Kristi lidelse, død og opstandelse under en fem timer lang forestilling. Der er passionsspil i Oberammergau hvert tiende år, men coronakrisen blokerede det enorme show i 2020.

Så i år skal det være med verdens største udendørsteater. Her medvirker 2.000 skuespillere og statister i den bibelske teaterforestilling i den bayerske by Oberammergau, i den nordlige del af Alperne.

I en pressemeddelelse skriver det nationale tyske turistråd, Tysk Turist Information, at den spektakulære amatørteaterforestilling tiltrækker op til en halv million turister fra hele verden.

Det er hvert tiende år, fra maj til oktober, at landsbyboerne opfører de hundrede forestillinger. Passionsspillet i Oberammergau engagerer næsten halvdelen af landsbyen. Omkring 2.000 af de 5.000 beboere medvirker som skuespillere, statister og så videre. At optræde i Passionsspillet er ofte en familietradition.

Og lad bare skægget stå
For de mandlige aktørerne starter forberedelserne allerede askeonsdag året før Passionsspillet.

”Denne dag udstedes et såkaldt skægdekret, hvilket betyder at man rådes til at lade skægget stå helt indtil tæppefald på sidste forestilling, godt halvandet år senere,” siger Bo Schou Lauridsen, chef for Tysk Turist Information i blandt andet Danmark, og fortsætter:

“Efter aflysningen i 2020 er der nok et par aktører der i den lange ventetid er blevet lidt langskæggede.”

Efter planen afvikles Passionsspillene i år fra 14. maj til 2. oktober.

Med bøn skal epidemi stoppes
Det første Passionsspil i Oberammergau blev holdt i 1634. Her rasede den sorte pest og legenden har det, at borgerne bad Gud om nåde. De lovede regelmæssigt at genopføre Jesu lidelse og død, hvis de måtte blive frelst fra pesten.

Fra dette øjeblik var der angiveligt ikke flere dødsfald som følge af pest, og Passionsspillet er blevet opført lige siden, siden 1680 hvert tiende år. Der har kun været få aflysninger, senest i 1940 efter udbruddet af Anden Verdenskrig og i 2020 på grund af coronakrisen.

Relaterede artikler:

Tyskerne sætter navn på de smukkeste vandreruter

Tidligere industriområde er blevet tysk ferieparadis

Stor forskel på nationale turistråds synlighed