Havsafari med Jyllandsakvariet. (Foto: Jyllandsakvariet | Facebook.com | PR)

Vestjysk havsafari afvikler 4.000 ture om året

Jyllandsakvariet har fået skabt et efterspurgt koncept, hvor gæster sejles på havsafari og får mulighed for at opleve delfiner og sæler i deres naturlige omgivelser.

Det er syv år siden, at en safaribåd fra Jyllandsakvariet første gang stævnede ud fra Thyborøn. Siden er der sket meget sådan, at der i dag afvikles omkring 4.000 ture hvert år, og konceptet er blevet udvidet ad flere omgange.

Nu har gæsterne både mulighed for at opleve sæler og delfiner samt lede efter rav og østers i farvandet på den jyske vestkyst. Det startede dog inde på kysten, fortæller Michael Madsen, der er indehaver af Jyllandsakvariet, som har ligget i Thyborøn i mere end 25 år.

”Da vi startede, var det med sælsafari på et dige, hvor der var 400 meter ud til sælerne, så vi ville gerne lidt tættere på og købte den første båd.”

Aktiviteter året rundt
Siden Jyllandsakvariet investerede i en enkelt båd i 2015, er flåden blevet udvidet, og i dag tæller den omkring syv både. At konceptet er blevet udvidet løbende, har bevirket, at der i dag er aktiviteter for båden året rundt.

Om sommeren er det sæler og delfiner, som der bliver kigget efter, og i de kolde måneder tager man på jagt efter rav og østers. Konceptet fik yderligere et rygstød, da COVID-19-pandemien kom til landet.

”Vi er ved at kunne fylde hele året ud med aktiviteter og går ind i østerssæsonen nu. Da corona kom, blev det endnu mere in at komme ud i naturen og få oplevelser. Vi var jo nede af det spor i forvejen, så for os var det bare at hoppe på toget og køre,” udtaler Michael Madsen.

Delfiner slog sig ned i lokalområdet
At der er tilstrækkeligt med aktiviteter til at holde gang i driften i løbet af hele året, skyldes blandt andet, at der en flok delfiner, som er begyndt at holde til i farvandet omkring den vestjyske by.

Det har dog krævet et stykke arbejde at finde ud af, hvor det er muligt at finde frem til flokken, men ifølge Michael Madsen betyder Jyllandsakvariets lokalkendskab, at de ansatte i langt de fleste tilfælde har held til at finde den art, som havsafarigæsterne ønsker at opleve.

”Der kom en flok delfiner og slog sig ned for et par år siden, som vi har lært godt at kende. Så vi har over 90 procent score på delfinsafarierne, mens sælerne er på 100 procent.”

Efter en safari vender gæsterne tilbage til havnen i Thyborøn, hvor Jyllandsakvariet har etableret en base i en container. Her opbevares redningsveste og lignende, mens der på toppen er blevet indrettet en tagterrasse, hvor en del af oplevelsen er, at der grilles krabbekløer, hummere og østers med udsigt over vandet.


Relaterede artikler:

Millioner skal få danskerne til at holde ferie hjemme

Der satses stort på turisme i Nordvestjylland

Mindepark om historisk søslag i Thyborøn