100 fly ramt af laserlys i dansk luftrum

I sidste uge skete det igen – denne gang blev en af forsvarets redningshelikoptere ”beskudt” med laserlys – piloterne lyste med helikopterens projektør mod den lejlighed i Greve syd for København, hvor laserlyset kom fra. Politiet traf 8-årig dreng, der havde lyst mod helikopteren for ”sjov,” politiet forklarede, at noget sådant ikke er ”sjov” kan få katastrofale følger. Og laserpennen blev konfiskeret.

 

Om laserlys mod fly, siger kommunikationschef i Trafikstyrelsen, Thorbjørn Ancker, til takeoff.dk:

”Vi har i år fået 95 anmeldelser om laserlys mod fly. Når laserlys rammer cockpitvinduerne kommer meget kraftigt lysglimt – det kan få piloterne til at miste nattesynet og f.eks. tvinge dem til at afbryde indflyvningen – og kan betyde havari. Laserlys mod fly er stigende tendens. Når man får dom for dette, sidder dette klip i straffeattesten i mange år – den potentielle strafferamme er op til otte års fængsel.”

 

I samarbejde med bl.a. Politiets Efterretningstjeneste har Trafikstyrelsen udarbejdet procedurer for når fly rammes af laserlys. Flyet skal fastslå positionen, de blev belyst fra, rapportere det til den danske flyvesikringstjeneste, Naviair, der kontakter politiet som kører til området.

 

I år fik en 22-årig mand 14 dages betinget fængsel for at sende laserlys mod fly ved bl.a. Roskilde Lufthavn.

 

Thorbjørn Ancker siger, at hændelserne med laserlys primært sker mod fly på finalen, indflyvning, til Københavns Lufthavn – og at lysene kommer fra Svanemøllen nord for København, Amager Strandpark, Ørestad, og syd for Københavns Lufthavn.

 

Fredag i næste uge får 60-årig mand fra Tune, hvor Roskilde Lufthavn ligger, dom for at rette laserlys mod fly. Han blev taget på fersk gerning på sin bopæl en aften i september 2009, hvor politiet dukkede op, mens han med et kraftigt laserlys generede helikopter på vej til at lande i lufthavnen, skriver Dagbladet Roskilde.

 

Politiet mener, at den 60-årige i fem måneder havde rettet laserlys mod fly 20 gange. Det nægtede han.

 

I første omgang er den 60-årige sigtet for overtrædelse af straffelovens paragraf 184, om bl.a. forstyrrelse af sikkerheden for transportmidler. Det kan under skærpende omstændigheder give seks års fængsel. Tiltalen er også rejst for brud på straffelovens paragraf 252, om at forvolde fare for andres liv.

 

 

Skrevet af Henrik Baumgarten