Krydstogtskibe har hjemsendt titusinder af besætningsmedlemmer fra de tomme skibe siden coronakrisen brød ud. Her arkivfoto fra sidste år med besætningsmedlemmer på skibet Costa Favolosa fra italienske Costa Cruises. Foto: Henrik Baumgarten.

12.000 besætningsmedlemmer strandet på krydstogtskibe

For nogle måneder siden sad over 70.000 besætningsmedlemmer fast på krydstogtskibe. Alene i farvandene ud for USA venter 12.000 stadig på at komme i lande efter måneder til søs.

Coronakrisen har bragt mange ofre, også krydstogtbranchen er hårdt ramt med nærmest alle sejladser indstillet indtil videre.

Blandt de ramte i den store milliardbranche er også besætningsmedlemmer. Den amerikanske kystbevogtning, U.S. Coast Guard, oplyser til avisen USA Today, at i farvandene ud for USA ligger i øjeblikket 57 krydstogtskibe med 12.000 besætningsmedlemmer. Nogle af disse skal være der under alle omstændigheder, hvad enten skibene har passagerer ombord eller ej, så minimumsbesætningen kan klare den daglige vedligehold af skibet.

USA Today skriver for eksempel, at Akash Dookhun fra Mauritius, et besætningsmedlem hos Celebrity Cruises, ikke har været på landjorden siden hans skib i marts var i New Zealand. I maj blev han og andre fra besætningen overført til Royal Caribbean-skibet Voyager of the Seas.

Mange er sendt hjem
Siden krydstogtskibene nærmest stoppede med at sejle med passagerer i marts, har rederierne hjemsendt tusindvis af besætningsmedlemmer. Men nogle rederier har haft store udfordringer med at få transporteret besætningsmedlemmer hjem.

Det skyldes blandt andet at antallet af flyruter nærmest er gået i stå ligesom mange grænser stadig er lukkede plus at nogle lande ikke tillader besætningsmedlemmer at komme i land af frygt for smittefare. Nogle rederier har ligefrem chartret store passagerfly for at samle strandede besætningsmedlemmer sammen og få dem fløjet til et eller flere lande.

Verdens tre største krydstogtrederier, Carnival Corp., Royal Caribbean Group og Norwegian Cruise Line, har ligesom andre rederier særlige afdelinger der arbejder med at skaffe hjemtransport til de besætningsmedlemmer, der er strandet på skibene.

Norwegian forventer at være færdig med sine hjemsendelser med udgangen af september. Siden coronakrisen brød ud, har rederiet skaffet hjemtransport til 21.000 besætningsmedlemmer fra 75 lande fra sine skibe.

Tallet for Royal Caribbean er over 43.500 hjemsendte og nu blot 1.000 tilbage, mens verdens største krydstogtrederi, Carnival Corp., siden udbruddet af coronakrisen og nedlukningen af krydstogterne har hjemsendt 78.400 besætningsmedlemmer, der ikke var nødvendige for at vedligeholde skibene.

Men de besætningsmedlemmer, der er blevet ombord, har også haft en række udfordringer. Hvis der har været udbrud af coronavirus på skibene, skal søfolkene være i deres kahytter. En fordel for mange har dog været, at i en tid uden passagerer har de kunne bo meget bedre ombord, nemlig i de egentlige kahytter til passagererne.

Relaterede artikler:

Hurtigruten indstiller alle ekspeditionskrydstogter

Krydstogtgigant: tidligst normal drift i 2022

Stort krydstogtrederi får ny salgschef i Danmark