København er en af de byer med flest boliger til udlejning, oplyser Airbnb. Pressefoto fra Airbnb.

Airbnb ser stor stigning i Danmark

København er på Top 10-listen hos Airbnb over byer med flest boliger til korttidsudlejning. Fra juni til august i år var der 443.000 Airbnb-udlejninger i Danmark – en vækst på cirka 10 procent.

Amerikanske Airbnb har over fem millioner boliger verden over til udlejning på korttidskontrakter i 81.000 byer. Ifølge selskabets hjemmeside er de ti byer med flest Airbnb-boliger: Paris, London, New York, Rio de Janeiro, Los Angeles, Barcelona, Rom, København, Sydney og Amsterdam.

Fra 1. juni til 31. august i år var der 443.000 Airbnb-udlejninger i Danmark, en vækst fra 408.000 i de samme måneder sidste år, skriver Airbnb i en pressemeddelelse. Der blev i snit betalt 672 kroner for hver overnatning i Danmark. I Danmark må en privat bolig generelt ikke udlejes over 70 dage om året via for eksempel Airbnb.

Ifølge Ritzau betyder det, at har der kun været en overnatning for hver lejet Airbnb-bolig, så har det denne sommer givet de danske værter en omsætning på små 300 millioner kroner. Eftersom Airbnb tager 9-15 procent til sig selv, giver det en omsætning i de tre danske sommermåneder til Airbnb på 27-45 millioner kroner.

Ritzau skriver også, at Airbnb har en skønsmæssig omsætning i Danmark på mellem 43 og 72 millioner kroner om året. Airbnb har tidligere oplyst til det danske nyhedsbureau, at det ”følger reglerne og betaler al den skat, vi skylder, de steder, hvor vi gør forretning.”

Kritik fra EU
EU kritiserede sidste måned Airbnb for ikke ærligt at vise totalprisen på en udlejning af en konkret bolig fra starten – først til sidst dukker de sidste prisudgifter op som diverse servicetillæg for blandt andet rengøring.

EU’s konkurrencekommissær, Vera Jourova, mener, at Airbnb har et bookingsystem, der kan opfattes som vildledende overfor forbrugerne.

Meldingen fra EU fik sidste måned denne kommentar med på vejen af politisk direktør i brancheforeningen for dele af det danske hotelerhverv, Horesta, Kirsten Munch:

”Det er glædeligt – også for forbrugerne – at der kommer klarhed over priserne. Men vi mangler, at Airbnb tager ansvar for, at den udlejning, de formidler også er godkendt som lovlig overnatningsform. Det er glædeligt, at kommissionen tager fat i det, så det kan blive tydeligt over for forbrugeren, hvad det koster, og vi dermed får en mere fair konkurrencesituation.”

Fra luftmadrasser til milliarder
Selve Airbnb startede for ti år siden i San Francisco, hvor to værelseskammerater pustede luft i tre luftmadrasser i deres lejlighed i San Francisco – til udlejning for besøgende, der ikke havde råd til hotel.

Airbnb er ikke børsnoteret, men skønnes at have en markedsværdi på cirka 200 milliarder kroner.

Relaterede artikler:

EU stiller nye krav til Airbnb

Belgisk lovgivning mod bookingmaskiner

Politisk forlig om Airbnb i Danmark