Belgien får nu lovgivning mod at bookingmaskiner kan kræve bestemte prisklausuler overfor hoteller, de såkaldte rate parity-klausuler. Arkivfoto fra belgiske Antwerpen. Foto: International Hotels Group.

Belgisk lovgivning mod bookingmaskiner

Over halvdelen af Europas overnatningsmarked har nu forbud mod hotelsøgemaskiners særlige prisklausuler på hotelværelser, oplyser Horesta. Senest er Belgien kommet med ombord. Danmark tøver stadig.

Belgien har tilslutter sig et voksende antal lande i Europa med forbud mod bookingportalernes prisklausuler. Det belgiske parlament har netop vedtaget lov, der skal sætte stopper for de såkaldte rate parity-klausuler, oplyser brancheforeningen for det danske hotel- og restaurationserhverv, Horesta.

Også Østrig, Frankrig og Italien har indført lignende lovgivning, men der i Tyskland og i Sverige er faldet domme som forbyder klausulerne. Prisklausulerne fra blandt andet Booking.com foreskriver for eksempel, at hotellerne ikke må sælge værelserne billigere, end den pris, de udbydes for på portalen.

Allerede før det belgiske lovindgreb var over halvdelen af det europæiske overnatningsmarked underlagt forbud mod prisklausuler fra søgemaskiner som Hotels.com og Booking.com

Det europæiske marked er domineret af Booking.com, der ifølge Horesta har en markedsandel blandt søgemaskinerne på 65 procent. Langt mere end Expedia, der har 13 procent og HRS, Hotel Reservation Service, med otte procent.

Horesta har tidligere oplyst til STANDBY.dk, at cirka 25 procent af reservationer af hotelværelser i Danmark kommer fra søgemaskinerne og at tallet er stigende.

Håber resten af Europa vil følge efter
Den administrerende direktør for den europæiske hotel- og restaurantorganisation, HOTREC, glæder sig over den nye belgiske lov.

”Når nu hovedparten af det europæiske overnatningsmarked har forbudt price parity-klausuler, håber vi, at resten af Europa hurtigt vil følge efter, så vi kan sikre fair konkurrencevilkår på tværs af kontinentet,” siger Christian de Barrin.

Horesta presser løbende de danske konkurrencemyndigheder for at få forbudt rate parity-klausulerne. I fjor drøftede Horestas bestyrelse problemet spørgsmålet med EU’s danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, og opfordrede hende til at sikre ensartede regler. Meldingen var på det tidspunkt, at EU-kommissionen fulgte konkurrencesituationen nøje.

Sverige truer Booking.com med millionbøde
Den nye belgiske lovgivning følger efter at Sverige forleden truede Booking.com med bøde på 35 millioner svenske kroner for sine prisklausuler overfor hoteller.

Indenfor tre måneder skal Booking.com rette ind efter svensk lovgivning og stoppe sine nuværende prisklausuler. Ellers skal den amerikanske OTA (Online Travel Agent) betale 35 millioner svenske kroner i bøde. Sådan lød afgørelsen i fredags fra Patent- og Markedsdomstolen i Sverige.

I en kommentar til den svenske dom, sagde Horestas administrerende direktør, Katia K. Østergaard, blandt andet til STANDBY.dk:

”Vi venter stadig på de danske konkurrencemyndigheder om et forbud mod OTA’ernes prisklausuler – men de danske konkurrencemyndigheder undersøger fortsat sagen. Jeg kan ikke se, hvorfor de ikke bare følger trop, nu hvor vi har dommen fra Sverige.”

Relaterede artikler:

Millionbøde til Booking.com i Sverige

Bookingmaskiner kritiseres af myndigheder

Airbnb til kamp mod bookingmaskiner