Bill Clinton (Foto: Hayden Schiff | CC 2.0)

Bill Clinton vil have mere hjælp til turisme i Caribien

I en tale på Bahamas har Bill Clinton opfordret til en forstærket indsats for turismen efter de voldsomme orkaner sidste år.

Med fonden Clinton Foundation i bagagen til hjælp efter katastrofer holdt forhenværende præsident i USA Bill Clinton forleden et skarpt indlæg på en konference på Bahamas, som en slags status over turismen til Caribien efter især Irmas hærgen sidste år i september.

Turismen er meget vigtig for området, idet indtægterne herfra udgør omkring 15 procent af bruttonationalproduktet.

”Vi har en chance for at gøre en forskel, og det bør være nu. De caribiske øer skal ikke stille sig tilfreds med, at nu er det værste overstået. Og snart er faren for flere orkaner drevet over i denne omgang (normalt i begyndelsen af november, red.).

“Kendsgerningerne er, at vi mistede 800.000 turister i 2017, som ville have givet en omsætning på cirka 740 millioner dollars og tusindvis af jobs. Vi skal have både turister og ansatte tilbage til øerne. Orkanerne Irma og Maria var dyre bekendtskaber,” sagde Bill Clinton ifølge Caribbean News.

Han sluttede sit indlæg med at opfordre til at arbejde hurtigt videre. Der er allerede sket store fremskridt. Det kunne alligevel tyde på, at han savner tempo i genopbygningen, men ikke sagde det direkte.

Meget mangler at blive reetableret
På tærsklen til den danske sommer var den forhenværende præsident også på besøg i de tidligere Dansk vestindiske Øer samt hos naboerne i Puerto Rico. Også dengang  med opløftende ord og hjælp fra sin fond.

Der er faktisk en god bid vej endnu med den generelle reetablering. I Puerto Rico skal mere end 5.000 hjem genskabes sammen med 36 broer, og der mangler en del endnu. I regnskovene på øen skal der plantes erstatning for 750.000 træer, som gik til under orkanerne.

Turistsæsonen ser stort set ud til at være reddet. Krydstogtskibene i Caribien sejler på de ruter, der er planlagt, og de internationale hoteller fungerer, mens det hist og her kan knibe i yderområderne. Puerto Rico er fortsat hårdest ramt, og på det sidste er der også opstået tvivl om, hvor mange der egentlig er omkommet under orkanen.

 

Relaterede artikler:

Orkaner generer også danske rejsebureauer

Irma pisker krydstogtselskaber til aflysning og omlægninger

Monster-orkan generer også flytrafik