MANDAGSKLUMME: Ledelsen plejer at være lukkede som østers op til årsresultatet (12. dec.), men i år er det helt anderledes, også fordi der er et godt budskab at komme ud med for det skandinaviske selskab.
Af Ejvind Olesen
Meget har jeg oplevet ved 42 regnskabsaflæggelser i SAS siden 1975, men aldrig det samme som i år. Der har været gode år, der har været dårlige år, og der har været optræk til katastrofer og optræk til sprængning mellem Danmark, Norge og Sverige, men aldrig som nu, hvor man kommer ud med resultatet en måned før den officielle dato 12. december.
Som et lyn fra en klar himmel sad budskabet i en pressemeddelelse fredag morgen kl. 08.00. Som startskuddet til en kapitaludvidelse, hvor det drejer sig om at give et positivt indtryk. Her blot tre dage efter regnskabsårets afslutning…
Det må man lade SAS. De forstår at holde på en hemmelighed. Ikke det mindste var sivet ud til hverken analytikere eller presse. Det sidste er ærlig talt lidt flovt, at vi ikke via vore kilder har været i stand til at få en fornemmelse. Vi er faldet af på den.
Til gengæld blomstrer SAS med optimistiske betragtninger, og samtidig følger selskabets ledelse trang til at kundgøre, at man sandelig ikke er inde i nogen stilleperiode. Underforstået: ‘Bare spørg’.
Ingen hemmeligheder
Normalt er der dømt ‘silent period’ for børsnoterede selskaber en måned før regnskabsaflæggelse for nyheder af strategisk betydning. Det har i mange perioder fået SAS-ledelse til at gå helt i koma gennem alle led, hvis man forsøgte at få kommentarer (også langt ned i organisationen) til selv den mindste nyhed, som ikke var i nærhed af at have strategisk betydning. Men ikke i år, fastslår selskabet selv i pressemeddelelsen.
Nu er der jo heller ikke så meget at holde hemmeligt mere, selv om der sker en finpudsning op til regnskabet. Der er grønt lys for kapitaludvidelse med nye aktier den dag, man skulle beslutte det. Der er et pænt overskud før skat på 1,7 milliarder svenske kroner mod 939 millioner sidste år.
Det skorter heller ikke på at spå et år frem. Her bliver bremserne slået i for udvidelse af flyflåden efter en stor kapacitetsudvidelse i det forløbne år. Næste år kun en til tre procent. Til gengæld skal der fyldes nogle flere passagerer i sæderne. 75 procent gennemsnitsbelægning er ikke godt nok og et tegn på, at passagertallet ikke følger med, når flyene bliver større og sæderne flere.
Frister det købere?
Så er der lige det med udgifterne. Enhedsomkostningerne (personaleudgifterne) falder fortsat. Oliepriserne regner man med et gennemsnit på 55 dollars næste år. Den var 60 dollar op til weekenden, mens SAS har også låst halvdelen fast gennem hedging. Forventet overskud næste år mellem 1,5 og 2 milliarder svenske kroner., hvis ellers ikke verden går af lave.
Frister det købere? Ja, fredagens lukkekurs lå på 4,6 procent efter at have været oppe på over seks procent. Om andre store flyselskaber skulle få lyst til bid, når det nu går så godt? Svaret blæser i slipstrømmen…