Norwegian Cruise Lines er et af de krydstogtrederier der øger sin betjening af Cuba som led i selskabets caribiske krydstogter. Arkivfoto.

Cuba vil have flere krydstogter

En udbygning af krydstogtdelen af havnen i den cubanske hovedstad skal i 2024 give plads til at håndtere tre gange så mange krydstogtskibe som i dag. Væksten er tre-cifret i disse år.

Det er navnlig krydstogtskibe fra USA der i stadig stigende grad anløber Cuba, ikke mindst hovedstaden Havana. Derfor skal infrastrukturen til at kunne klare det stigende antal krydstogtskibe tredobles i Havana.

Mens moleområdet i Havana i dag har to områder til krydstogtskibe, skal dette udvides med yderligere fire kajområder, skriver nyhedsbureauet Bloomberg. Det sker som led i en 15-årig managementaftale med det tyrkiske selskab Global Ports Holding, der i forvejen driver krydstogthavne rundt om i verden.

Amerikanske rejsearrangører skal overholde USA’s regler for handel med Cuba. Disse forbyder brug af statsejede cubanske hoteller og restauranter – i stedet ønsker USA at støtte private cubanske hotelejere med mere.

Dette forbud mod at bruge statsejede hoteller til overnatninger i Cuba er krydstogtbranchen vejen uden om – krydstogtpassagererne bruger i sagens natur ikke hoteller, men overnatter ombord på skibene mens de for eksempel ligger i havnen.

Vækst på 156 procent
Alene sidste år havde Havana besøg af 328.000 krydstogtpassagerer – en stigning på 156 procent i forhold til 2016. Og i år fortsætter den kraftige vækst i krydstogtpassagerer, der forventes 500.000 i år.

Cuba er en del af Caribien, verdens største krydstogtmarked med 9,6 millioner forventede krydstogtgæster i år.

Udbygningen af krydstogtområdet i havnen i Havana vil blandt andet også betyde åbning af nye passagerterminaler der på årsbasis kan tage op mod to millioner krydstogtpassagerer – dermed vil Havana kunne tilbyde samme terminalkapacitet som nogle af de andre større krydstogthavne i Caribien.

Amerikanske krydstogtrederier som Carnival, Norwegian Cruise Lines og Royal Caribbean Cruises har alle øget deres betjening af Cuba. Carnival, der er verdens største krydstogtrederi, var i maj 2016 det første amerikanske krydstogtrederi til at anløbe Cuba i næsten 50 år – det skete efter nogle af de amerikanske sanktioner mod Cuba blev hævet. Disse indebar blandt andet også, at amerikanske flyselskaber atter kunne starte ruteflyvning til Cuba.

Relaterede artikler:

Stort rejsebureau firedobler omsætning

Biludlejning på Cuba er ikke nær så stort et problem som i USA

Berømt krydstogtskib åbner som hotel