Danmark får særligt luftrum til dronetest

Et 867 kvadratkilometer stort luftrum over Nordfyn er øremærket til test af droner og giver Danmark et forspring, når det internationale dronecenter i HCA Airport indvies i dag, fredag.

Regeringen har givet grønt lys for, at 867 kvadratkilometer fynsk luftrum er øremærket til flyvning og test med droner.

”Det er unikt i Danmark, Europa og USA. Der er andre dronecentre, men det samlede tilbud gør dette testcenter særligt”, siger lederen af Syddansk Universitets Dronecenter, Brad Beach. Han fremhæver muligheden for at teste droner over hav, over land og tæt på den tredje største by i Danmark, samt et tæt samarbejde mellem private virksomheder og forskerne på det nye UAS Danmarks Dronecenter.

”Det er kulminationen på vores indsats for at blive stærke på robotter og droner”, siger Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel. ”Vi er de eneste i Europa, som får et sted i denne klasse, hvor man let kan teste droner uden at kunne se dem. Vi har allerede mærket stor interesse fra udenlandske firmaer”.

Et andet stort ønske fra dronevirksomheder er, at de hurtigt kan få tilladelse til at flyve med deres droner. Alle droner skal sikkerhedsgodkendes. Det står Trafikstyrelsen for. Men for at gøre processen smidig, er der givet grønt lys til, at SDU får en særlig tilladelse til at stå for sikkerhedsgodkendelsen af droner op til 150 kg.

I Dansk Industri har branchedirektør Michael Svane store forventninger til centrets internationale gennemslagskraft: ”Det kan blive begyndelsen på et stort dansk væksteventyr i samspil mellem offentlige og private deltagere. Vi har kun set toppen af isbjerget, når vi taler om potentialet. En konsulentrapport anslog i 2015, at der over en kortere årrække er potentiale for 15.000-20.000 arbejdspladser i Danmark i kølvandet på et dansk dronetestcenter”.