Danmark ligger godt tal når der sammenlignes mellem indbyggertallet og antallet af udenlandske overnatninger, viser beregninger fra Dansk Erhverv. Arkivfoto fra Wonderful Copenhagen, Robin Skjoldborg.

Dansk turismesejr over Frankrig og Italien

Målt i forhold til indbyggertallet i landene og sammenlignet med antallet af overnatninger fra udenlandske turister, så er Danmark større end blandt andet Frankrig og Italien, viser beregninger fra Dansk Erhverv.

”Den er god nok, selv om vi er i sommer-agurketiden. Regnestykket er måske lidt kuriøst, men jeg blev også overrasket af resultatet,” siger Lars Ramme Nielsen, chef for turisme og oplevelsesøkonomi i Dansk Erhverv, til STANDBY.dk

Lars Ramme Nielsen er cand. scient. pol. (statskundskab) og dermed blandt meget andet også rimelig god til at ”snitte statistikker på mange måder.”

Lars Ramme Nielsen, chef for turisme og oplevelsesøkonomi i Dansk Erhverv. Arkivfoto.

Han har sammenlignet indbyggertallet i Danmark med antallet af udenlandske overnatninger – og gjort det samme med Italien og Frankrig, to af Europas største turistmagneter.
Der er tale om kommercielle overnatninger, hvor den udenlandske besøgende for eksempel overnatter på hotel, campingplads eller lejet feriebolig; noget der kan registreres – modsat private overnatninger hos venner og familie.

”Tyskland kunne også have været med i opgørelsen, her slår Danmark også Tyskland; der er omkring 80 millioner indbyggere i Tyskland og relativt få udenlandske overnatninger set i forholdet til indbyggertallet,” siger Lars Ramme Nielsen, der tidligere har været markedschef for VisitDenmark i netop Tyskland.

Turisme er stor værdiskaber for Danmark
Der er mange værdiskabere i Danmark. Industri, landbrug, detailhandel, medicinalbranche og så videre. Men Danmark er også en turistmagnet. Turismen er et af Danmarks største eksporterhverv, lyder det i tankeeksperimentet fra Lars Ramme Nielsen.

Når en udenlandsk turist bruger penge i Danmark, svarer det til, at en danskproduceret vare eksporteres til udlandet. De udenlandske turister brugte sidste år samlet 40,7 milliarder kroner i Danmark, cirka 3,7 procent af den samlede danske eksport.

Statistikker kan snittes på mange måder, medgiver Lars Ramme Nielsen og fortsætter:

”Zoomer vi ind på udenlandske kommercielle overnatninger som er et nøgletal i turismestatistikker, så vil en sammenligning med vores europæiske naboer overraske de fleste.”

Danmark har en befolkning på godt 5,7 millioner mennesker. I 2017 registrerede Danmarks Statistik 26,1 millioner udenlandske kommercielle overnatninger. Det svarer til, at for hver dansker foretager udenlandske turister 4,6 overnatninger om året.

”Sammenligner vi Danmark med Norge og Sverige, så er der kun 1,5 udenlandske turistovernatninger per svensker i Sverige og 1,9 overnatninger per nordmand i Norge. En væsentlig del af forklaringen er Danmarks nærhed til Tyskland; tyskerne står for omkring 56 procent af alle overnatninger i Danmark,” siger Lars Ramme Nielsen og fortsætter:

”Overraskelsen er større, når vi ser mod to af de helt store turistlande i Europa. Italien havde i 2017 svimlende 199,4 millioner udenlandske overnatninger. I Frankrig havde de 124,4 millioner udenlandske overnatninger. Men Frankrig og Italien er store lande. Der er 66,7 mio. franskmænd og 60,7 millioner italienere.”

”Det betyder i sammenligning med Danmark, at hvor vi har 4,6 turister, der betaler for en overnatning per indbygger i Danmark, så er de tilsvarende tal for henholdsvis Frankrig og Italien 1,9 og 3,3,” konkluderer chefen for turisme og oplevelsesøkonomi i Dansk Erhverv.

Relaterede artikler:

Hård kritik af Københavns Kommune

Dansk Erhverv skifter turismechef

Spanien fortsat danskernes favorit som ferieland