Gademiljø i København – foto: VisitDenmark.

Danske hoteller fastholder pres mod Airbnb

På et møde i fredags med skatteminister Karsten Lauritzen (V) havde hotelbranchen Airbnb på dagsordenen.

Airbnb bliver stadig større på det danske marked. Omsætningen stiger over 100 procent hvert år og tjenesten har passeret en omsætning på over fem milliarder kroner om året. Men den danske hotelbranche er ikke tilfreds med Airbnb – det fastholdt den i fredags ved møde med skatteminister Karsten Lauritzen.

Administrerende direktør for hotel- og restaurationsbranchens arbejdsgiverforening, Horesta, Katia Knipschildt Østergaard, siger efter fredagens møde med skatteministeren til standby.dk:

”Der er behov for fortsat regulering af Airbnb; regeringen kom godt nok i efteråret med et udspil, men det forstod vi ikke helt. Horesta og hotelbranchen ønsker, at Airbnb opererer på lige vilkår med det danske hotelerhverv. Horesta ser Airbnb som en alvorlig konkurrent. Det er fint med konkurrence, men så skal det være på lige vilkår. Danmark burde gøre som mange andre lande og begrænse antallet af dage, hvor de tilsluttede Airbnb-medlemmer kan udleje deres helårsboliger. For eksempel nedsatte Amsterdam forleden den årlige grænse til 30 dage for udlejning af boliger via Airbnb.”

”Når der udlejes via Airbnb, betales der jo ikke afgifter, og der skabes ikke arbejdspladser – som hotellerne gør. Airbnb, der ikke følger de samme regler som hotellerne, burde have pligt til at oplyse sin omsætning til Danmarks Statistik. Alene i København udlejes hver femte overnatning via Airbnb, der har årlige stigninger på det danske marked på over 100 procent. Når vi ikke kender tallene fra Airbnb, kan de heller ikke indgå i det nationale turismeregnskab,” siger Katia Østergaard.

Airbnb gør ondt i provinsen
På fredagens møde med skatteminister Karsten Lauritzen deltog hele den danske hotelbranche. ”Vi understregede, at Airbnb ikke kun er et københavnerfænomen, men noget, der også gør rigtig ondt i provinsen,” siger Katia Østergaard og tilføjer, at andre emner, der blev drøftet med ministeren, var hotel- og restaurationserhvervets energiafgifter samt blandt andet skattekort for udenlandsk arbejdskraft.

Mangel på arbejdskraft i hotel- og restaurationserhvervet er så markant, at det sågar blev nævnt af Dronningen i hendes nytårstale. Ifølge Horesta mangler i dag 28 procent af medlemmerne i hovedstaden arbejdskraft – og 45 procent forudser, at problemet vil vokse yderligere.

Airbnb-data til VisitDenmark
Sidste måned oplyste VisitDenmark, at en ny aftale med Airbnb giver VisitDenmark adgang til data om de gæster, der overnatter via Airbnb i Danmark. Denne viden vil VisitDenmark dele med dansk turisme. Målet er, at Airbnb og andre deleøkonomiske platforme med tiden indberetter til Danmarks Statistik, hed det.

Samtidig har Airbnb og VisitDenmark indgået aftale om samarbejde for at markedsføre Danmark som destination i verden samt at dele viden om turismetrends. De nye data gør VisitDenmark i stand til at sammenholde udviklingen i antallet af Airbnb-gæster med andre overnatningsformer og dermed give et mere dækkende billede af turismens udvikling i Danmark.

”Turisterne bruger i stigende grad Airbnb og andre deleøkonomiske tjenester, men i dag mangler vi viden om deres rejseadfærd. Samarbejdet med Airbnb er et skridt på vejen til at følge udviklingen og forstå Airbnb gæsten bedre,” siger marketingdirektør Janne Grønkjær Henriksen fra VisitDenmark.

For VisitDenmark er det målet, at Airbnb og andre deleøkonomiske platforme kommer til at indberette data til Danmarks Statistik på samme måde som andre overnatningssteder.

Samtidig håber VisitDenmark, at samarbejdet med Airbnb vil føre til, at data kan anvendes i den økonomiske beskrivelse af turismens betydning i Danmark, som VisitDenmark hvert år udgiver i rapporten ”Turismens Økonomiske Betydning i Danmark”.

Fakta om Airbnb i Danmark
Airbnb har været på det danske marked siden 2008, hvilket har resulteret i over 1,5 millioner gæsteankomster. Danmark har over 31.000 værter på Airbnb, der har budt 732.000 gæster velkommen i det forløbne år (2016-17) og genereret cirka 5,18 milliarder kroner. Den typiske bolig på Airbnb i Danmark deles 22 nætter om året, og en typisk dansk Airbnb-vært tjener årligt 14.600 kroner, oplyser Airbnb ifølge VisitDenmark.

Fremgang for dansk turisme
For tredje år i træk satte dansk turisme i 2016 rekord. Der blev i 2016 registreret 51,5 millioner overnatninger i Danmark – 4,7 procent flere end året før, og dermed det højeste antal nogensinde. Med 26,1 millioner udenlandske overnatninger, havde 2016 det højeste antal udenlandske overnatninger siden 1997.

Ifølge den senest tilgængelige statusanalyse havde turismen i Danmark i 2015 en omsætning på 97,5 millarder kroner, oplyser Erhvervsministeriet.

 

Relaterede artikler:

Høje skatter og afgifter hæmmer turismen

Glæde i Horesta over ny finanslov

Horesta: Erhvervspakke styrker turismen