Paskontrollen i Københavns Lufthavn, pressefoto for Københavns Lufthavn: Jasper Carlberg.

Danske pas blandt verdens femtebedste

Pas fra Danmark er i gruppe fem blandt verdens bedste når det gælder direkte adgang til andre lande eller visum direkte ved ankomst. Verdens værste rejsepas er det afghanske.

Pas udstedt af Danmark, Spanien og Luxembourg giver ved indgangen til 2020 direkte adgang eller direkte visum, eventuelt mod betaling, til 187 lande, territorier og enklaver verden over.

Det placerer trioen i den femtebedste gruppe af verdens pasudstedende lande og territorier. Det fremgår i hvert fald af ny opgørelse fra Henley & Partners, der blandt andet rådgiver firmakunder om statsborgerskaber og mulighed for opholdstilladelser i verdens lande og territorier. Firmaet opdaterer flere gange om året sin liste – The Henley Passport Index – over verdens bedste og værste pas.

På The Henley Passport Index er pas fra 199 lande, territorier og enklaver, FN har til sammenligning i øjeblikket 193 medlemsnationer.

Mens blandt andet danske pas uden problemer giver adgang til 187 lande og territorier, er verdens bedste pas på denne konto her i begyndelsen af 2020 det japanske, skriver CNN.

Japanske pas giver adgang uden visum eller via visa-on-arrival til 191 destinationer verden over. Herefter følger: Singapore (190) og på en delt tredjeplads Tyskland og Sydkorea med 189. Finland og Italien er i gruppe fire med 188 lande, hvorefter kommer Danmarks gruppe på femtepladsen.

De to øvrige skandinaviske lande, Sverige og Norge, er henholdsvis i gruppe seks og otte på listen med pasadgang til 186 lande (Sverige sammen med Frankrig), mens norske pas i gruppe otte giver adgang til 184 lande – det samme som Belgien, Grækenland, Storbritannien og USA.

Tilbage i 2015 toppede pas fra Storbritannien og USA listen over de lande, hvis pas kan landets statsborgeres afgang til flest lande.

Højdespringeren på The Henley Passport Index er de Forenede Arabiske Emirater, UAE med blandt andet Dubai. De seneste ti år er UAE-pas gået 47 plader op af skalaen og giver nu adgang til 171 lande og territorier, hvilket rækker til en 18. plads.

Verdens værste pas
I bunden af Henley Passport Index er pas fra Nordkorea og Sudan, der kun uden videre giver adgang til 39 lande og territorier.

Herefter følger i en lind strøm Nepal, pas fra Det Palæstinensiske Selvstyre, Libyen, Yemen, Somalia, Pakistan, Syrien, Irak og i bunden Afghanistan, hvis pas kun giver problemfri adgang til 26 lande.

Henley-indekset baserer sig blandt andet på data fra International Air Transport Authority (IATA).

Relaterede artikler:

Danmark øverst over verdens mest sikre rejselande

Analyse af største faremomenter ved rejser i år

Danske pas blandt verdens bedste