Kajen i sydfranske Marseille med en række udrykningskøretøjer – fotograferet af Fernando Oberreuter, der ufrivilligt stadig er ombord på krydstogtskibet Costa Luminosa.

Danskere strandet på krydstogtskib

De franske myndigheder ønsker ikke at blandt andet 50 danske passagerer forlader krydstogtskib i Sydfrankrig. I stedet skal det sejle til Norditalien. Det vækker ingen glæde hos kendt ansigt i den danske rejsebranche.

Krydstogtskibet Costa Luminosa ligger i øjeblikket i havnen i den store franske middelhavsby Marseille. Skibet kom forleden til europæisk farvand efter en tur fra Fort Lauderdale i Florida på et krydstogt, der skulle være afsluttet i Venedig.

Men flere gæster ombord er smittet med coronavirussen, derfor har nogle europæiske havne, blandt andet på Tenerife og Malaga, sagt nej til at modtage skibet. Myndighederne i Marseille ønsker, at Luminosa i stedet sejler til den norditalienske havneby Savona, mellem Genova og den franske grænse. Her er det – lige nu – planen at passagererne kan gå i land og så tage returnere til deres hjemlande.

Krydstogtskibet hører under Costa Cruises, der er et af mange varemærker hos verdens største krydstogtkoncern, amerikanske Carnival Cruises. Det næsten 300 meter lange Costa Luminosa, der blev søsat i 2009, har 1.130 kahytter med plads til mindst to passagerer. Skibets maksimum er 2.712 passagerer. Hertil kommer en besætning på 1.050, ifølge cruisemapper.com

Vi kan gå frit omkring
Blandt passagererne ombord på Costa Luminosa er Fernando Oberreuter, gennem mange år et kendt ansigt i den danske rejsebranche. Han er i dag salgschef i Danmark hos GSA-bureauet TAL Aviation Nordic, der blandt andet repræsenterer det store baltiske flyselskab, AirBaltic.

Fernando Oberreuter siger til STANDBY.dk på telefonen fra Costa Luminosa i Marseille:

”Vi får ingen information, nogle passagerer bliver sat af og kørt væk med busser. Vi kan gå frit omkring, men de vil helst have, at vi bliver i kahytterne. Heldigvis har min hustru og jeg en kahyt med balkon.”

Informationen fra rederiet var fredag formiddag, at skibet skal sejle til Savona enten i eftermiddag eller i morgen. Og det er Fernando Oberreuter og resten af danskerne ikke begejstrede for.

Fernando Oberreuter, der løbende lægger videoer op på sin Facebook-side, siger, at danskerne helst vil i land i Marseille fremfor at komme til Savona i Norditalien.

”Italien er jo det land i Europa, der er hårdest ramt af coronavirussen – og der er i øjeblikket jo ingen fly så vi kan komme hjem til Danmark,” Fernando Oberreuter og tilføjer, at danskerne har kontaktet Udenrigsministeriet i København, men endnu ikke fået nogen hjælp.

Fra det danske rejsebureau Benns oplyser business manager Karsten Svenholm Lind til STANDBY.dk: “Vi har 20 danske gæster på skibet, og vi er i tæt dialog med Udenrigsministeriet og den danske ambassade i Frankrig, der arbejder på en løsning med de franske myndigheder.”

28 Costa-skibe
Selve Costa Cruises består af tre dele, Costa Cruises i Europa, Costa Asia, der navnlig sejler i Asien, samt det tyske rederi Aida.

De tre rederier betjener under normale omstændigheder 140 strækninger der samlet besøger 250 destinationer og har af- og påstigning i 60 havne, herunder Københavns Havn.

Costa-rederierne har i alt 28 skibe med plads til 85.000 passagerer, og yderligere fem på vej frem mod 2023, her af to til Costa i Europa.

Relaterede artikler:

Verdens krydstogtskibe stopper med at sejle

Danske rejsebureauer vandt krydstogtpriser

Krydstogtskibe sejler igen milliarder til danske havne