Et krydstogtskib fra italienske Costa Cruises ved anløb i Aarhus Havn. Foto: VisitAarhus.

Dobbelt så mange krydstogtpassagerer i danske havne

Fra 2007 til sidste år blev antallet af krydstogtgæster i danske havne næsten fordoblet fra 547.000 i 2007 til lige over en million sidste år, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Mellem 2007 og 2017 steg antallet af krydstogtanløb i danske havne fra 348 til 463, en stigning på 33 procent fra 2007 til 2017. I de øvrige danske havne end København er der tale om mere end en fordobling af krydstogtanløb i danske havne. Det viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik.

Flere danske havne tiltrækker besøg af krydstogtskibe – alene i år får disse byer udover København besøg af et eller flere krydstogtskibe: Fredericia, Helsingør, Hundested, Kalundborg, Rønne, Skagen, Aalborg og Aarhus. De danske havne samarbejder om krydstogter i netværket CruiseCopenhagen, der har sekretariat hos Wonderful Copenhagen.

Stigningen fra 2007 til 2017 dækker over en meget forskelligartet udvikling fra år til år, men stigningen skyldes i høj grad, at havnene udenfor København har fået besøg af flere krydstogtskibe siden 2014. I Københavns Havn har antallet af krydstogtskibe ligget på et relativt jævnt niveau fra 2007 til 2017.

De danske havne havde i 2007 samlet 348 krydstogtanløb, heraf var 288 i Københavns Havn. Tallet blev sidste år var 463 anløb af krydstogtskibe, hvoraf de 325 var i Københavns Havn, viser tallene fra Danmarks Statistik.

Flere passagerer og større skib
Danmarks Statistik har i sin opgørelse også kigget på passagertallene fra de besøgende krydstogtskibe i danske havne.

Ses der på antallet af såkaldte gennemgående passagerer- altså passagerer, der besøger Danmark og sejler videre – var der på krydstogtskibene i de danske havne en generel stigning fra 2007 til 2017.

Tilbage i 2007 var der i alt 547.000 krydstogtgæster i danske havne, mens tallet sidste år passerede en million.

Udviklingen i antal krydstogtpassagerer i de danske havne er generelt steget kraftigt fra 2015 til 2017. Stigningen var dog mindre markant i Københavns Havn.

Generelt forklarer Danmarks Statistik udviklingen med, at krydstogtskibene er blevet større og dermed kan medbringe flere passagerer.

Alene når det gælder gennemgående passagerer på krydstogtskibe i danske havne, der altså besøger en eller flere danske havne, var der i 2007 samlet 218.000 i Københavns Havn og yderligere 40.000 i de øvrige danske havne. Sidste år var der 422.000 gennemgående passagerer i Københavns Havn og 160.000 i de øvrige danske havne.

Til tallene for Københavns Havn skal lægges de krydstogtpassagerer, der starter og ender deres krydstogt i Københavns Havn. Disse passagerer betegner Danmarks Statistik som terminalpassagerer. Det var samlet i 2007 i alt 289.000 af- eller påstigende terminalpassagerer i Københavns Havn, mens tallet sidste år var 426.000.

Relaterede artikler:

Trekløver skal styre Royal Caribbean i Danmark

Travleste krydstogtweekend i Københavns Havn

Nye krydstogtskibe får ubåd ombord

x

Læs Også

Grevinde og prins skrev i gæstebogen

Grevinde Alexandra og hendes søn Prins Felix besøgte den store oceanliner Queen Mary 2, da krydstogtskibet tirsdag lagde til ud for Helsingør.

Fokus på krydstogtskibe med særlige features

Mini-ubåde, robotter som bartendere og en skydiving-simulator. Mange krydstogtskibe har tilbud om noget ganske særligt ombord.

Iderig iværksætter søsætter nyt initiativ

Gert Brask, den danske iværksætter af flere virtuelle flyselskaber, kigger nu på mulighed for krydstogter ved blandt andet Grønlands kyst.

Krydstogtskib skifter navn efter milliardombygning

Verdens største krydstogtrederi, amerikanske Carnival Cruise Line, vil bruge 1,2 milliarder kroner på totalrenovering af skib – som bagefter får nyt navn.

Kritik af krydstogtrederi efter drab af isbjørn

Besætningsmedlem på ekspeditionsskib fra TUI-ejede Hapag-Lloyd Cruises skød og dræbte isbjørn på den norske øgruppe Svalbard.

Trekløver skal styre Royal Caribbean i Danmark

Salgsdirektør i Danmark, Jacob Kock Plinius, er fratrådt - hans stilling genbesættes ikke. Det mest kendte krydstogtrederi hos et dansk publikum bryder pyramiderne ned og bygger dem op igen på skift.