Wikipediafoto fra de portugisiske jernbaner: Nelso Silva.

Ekspresbusser ofte hurtigere end toget i Portugal

Det kan være hurtigere at køre længere distancer i Portugal med ekspresbusser end fjerntog. Det siger ny analyse, der også angiver årsagen: I årtier er vejtrafik prioriteret over jernbanenettet.

Man skal angiveligt væbne sig med tålmodighed, hvis toget vælges som transportmiddel under rejsen i Portugal.

I hvert fald skriver den portugisiske erhvervsavis ECO, at ekspresbusser i Portugal mindst halvdelen af gangene er hurtigere i rejsetid end fjerntog i landet på den iberiske halvø. ECO har, skriver branchemediet RailTech, gennemgået 59 længere rejsestrækninger i Portugal – i på 29 af strækningerne var ekspresbusserne angiveligt hurtigere.

Årsagen er, skriver avisen og citerer transporteksperter, at Portugal i årtier har prioriteret vejnettet over jernbanenettet samt en ikke altid logisk struktur på længere jernbanerejser, hvor skift mellem tog kan være nødvendigt.

Ekspresbusserne må køre op til 100 kilometer i timen, mens tog kan køre dobbelt så hurtigt.

Lav investering i jernbanenettet
Til avisen ECO siger trafikforsker Patrícia Coelho de Melo fra Lissabons Universitet, at mellem 1981 og 2011 investerede Portugal fire gange mere i nye motorveje end i jernbanenettet.

Kun syv procent af Portugals infrastrukturbudget blev brugt på at udvide og vedligeholde landets jernbanenet. For eksempel betjenes kun omkring halvdelen af landets cirka 1.000 togstationer.

Portugal arbejder med planer om bedre jernbanedrift, dels til de spanske naboer, dels med videre togforbindelser til det europæiske jernbanenet. Det kan fjerne noget af biltrafikken og dermed give mere bæredygtig passagertransport.

Der er blandt andet en fremtidsplan om højhastighedstog mellem Portugals 10 største byer – men der kan gå årtier før denne vision er på skinner. ”Men denne vision mangler en klar tidsplan, herunder for finansieringen,” siger Manuel Tao, transportekspert fra universitetet i sydportugisiske Algarve, til ECO.

Læsere af internationalt rejsemagasin: Portugal er bedst
Der findes et utal af årlige lister over for eksempel verdens bedste rejsemål. Men listen fra det anerkendte amerikanske rejsemagasin Condé Nast Traveler regnes for en af de primære.

I november sidste år kom: Best Countries in the World: 2022 Readers’ Choice Awards.

Her udpegede læserne af det store internationale rejsemagasin Condé Nast Traveler deres globale rejsefavoritter. Tæt på en kvart million læsere har stemt i denne kategori, skrev Condé Nast.

Portugal sin førsteplads fra sidste år som bedste rejseland. Herefter fulgte Japan, Thailand, Singapore, Indien, Grækenland, Danmark, Storbritannien, Italien, New Zealand og Spanien.

 

Relaterede artikler:

Portugal forbyder køb af boliger til Airbnb-udlejning

Fire selskaber kører nu højhastighedstog i Spanien

EU støtter projekter om mulige nye europæiske togruter