Emirates vil have garanti fra Airbus

LUFTFART: Flyselskabet fra Dubai fortsætter sine overvejelser om det skal bestille flere eksemplarer af dobbeltdækkeren Airbus A380. Men så vil flyselskabet først have faste garantier fra Airbus.

Emirates, der forleden modtog sin Airbus A380 nummer 100 og har bestillinger på yderligere 42, forlanger nu garantier fra Airbus-fabrikken om, at fremstillingen af verdens største passagerfly videreføres i endnu ti år. En sådan garanti er påkrævet, siger Emirates, hvis selskabet skal bestille flere eksemplarer – tal på mellem yderligere 40 til 50 har været nævnt.

Emirates koncernchef, Sir Tim Clark, siger til nyhedsbureauet Reuters under det igangværende Dubai Airshow, at flyselskabet er bekymret for, at Airbus vil indstille produktionen.

”Vi skal have nogle helt sikre garantier for, at produktionen fortsætter mindst ti år endnu, hvis vi skal købe flere Airbus A380 – og Airbus skal være klar over konsekvenserne, hvis de stopper produktionen,” siger Tim Clark.

Airbus problem med kæmpeflyet er blandt andet, at der nærmest ikke kommer nye bestillinger. I øjeblikket har Airbus kun bestillinger på yderligere 100, hvoraf Emirates som nævnt skal have de 42. Men der er risiko for, at nogle flyselskaber vil annullere deres bestillinger. 13 flyselskaber i Europa, Mellemøsten og Asien har i dag Airbus A380 i drift på foreløbig 60 destinationer.

Sænker produktionsraten
Næste år sænker Airbus produktionen til en Airbus A380 om måneden og fra 2019 reduceres tallet til otte om året.

Kilder hos Airbus siger til Reuters, at forhandlingerne med Emirates fortsætter om muligvis flere A380. Tim Clark siger, at han er sikker på, at Airbus nok skal komme med de ønskede garantier. Airbus håber, at en ny stor bestilling fra Emirates kan få andre flyselskaber til at komme med nye ordrer på flytypen.

Indtil nu har A380 samlet fløjet over 500.000 gange med mere end 190 millioner passagerer. Der er i snit hver dag over 300 passagerflyvninger med Airbus A380. Et eksemplar af typen starter eller lander i snit hvert andet minut, oplyser Airbus.

Relaterede artikler:

Airbus frygter fremtiden for megajumbo

Airbus vil presse flere passagerer ind i megajumbo

Emirates opgraderer sin flyvende bar og lounge

x

Læs Også

EU-flypassagerer skal beskyttes bedre

Den fælleseuropæiske rejsebureauforening opfordrer EU til at sikre bedre økonomisk beskyttelse af flypassagerer ved eventuelle konkurser af flyselskaber.

IAGs overtagelse af NIKI er i fare

Flyselskabet NIKI, som indgav konkursbegæring den 13. december og stoppede sine operationer, venter stadig på godkendelse af at bliver overtaget af International Airlines Group, IAG, men nu er der problemer.

Flere restauranter til lufthavnen

Til sommer er Københavns Lufthavn klar med udvidelse af Terminal 2 med 25 nye butikker og restauranter.

Rekordår for London Gatwick

London Gatwick kom ud af 2017 efter sin travleste december nogensinde, da 3,2 millioner passagerer benyttede lufthavnen, hvilket var en stigning på 1,5 procent i forhold til december 2916.

Officielt: Airbus lufter stop for A380

Airbus har svært ved at sælge dobbeltdækkerflyet. Nu antyder topdirektør, at produktionen måske indstilles.

Ny passagerrekord i München

Tysklands næststørste lufthavn rundede sidste år 44,6 millioner passagerer.