En forbruger vandt en sag i Pakkerejse-Ankenævnet, da det blev godtgjort, at 3,5 stjerner til et ophold, der var solgt som 4-stjernet hotel, udløser et nedslag i prisen.
Det har altid hersket stor forvirring omkring klassifikation af hoteller over hele verden.
Der findes i nogle lande officielle klassifikationssystemer, i andre lande er det frivilligt at lade sig klassificere, og mange hoteller og rejsearrangører benytter deres egne symbol- og stjerneklassifikationer. Derfor kan det ofte være vanskeligt for forbrugerne på forhånd at vide, hvad der retteligt er betalt for.
Eg godt eksempel herpå er en sag, der sidste år blev afgjort i Pakkerejse-Ankenævnet. Her købte en forbruger hos en charterarrangør en julerejse for to personer fra den 22. til den 29. december 2018 på Labranda Hotel Isla Bonita i Costa Adeje på Tenerife.
Ved ankomsten til hotellet konstaterede klageren, at hotellet ikke levede op til den kategori som 4-stjernet hotel, som var blevet lovet ved bestillingen. Der var mange klagepunkter, der blandt andet omfattede den generelle standard, rengøring samt guide- og hotelservice.
Krævede halvdelen af rejsens pris retur
Den pågældende charterarrangør forsøgte efter hjemkomst at klare sagen ved at tilbyde en kulancemæssig kompensation på 1.500 kroner. Det var ikke nok for klageren, der i stedet ønskede at få en kompensation på minimum 7.000 kroner, der svarer til halvdelen af rejsens pris, da der var betalt næsten 14.000 kroner for ophold i et superiorværelse for to personer.
Sagen blev afgjort i Pakkerejse-Ankenævnet med et nedslag i rejsens prisen på 3.300 kroner. Afgørelsen var blandt andet begrundet i, at rejsearrangøren ikke kunne dokumentere, at hotellet på bestillingstidspunktet var kategoriseret med 3,5 stjerner – og ikke 4 stjerner, som klageren hævdede.
Derfor blev det i nævnet afgjort, at rejsen var behæftet med en mangel, som udløste den nævnte kompensation efter en samlet skønsmæssig vurdering. Heri indgik dog også det forhold, at hotellets standard og rengøring var utilfredstillende, og at der ikke var et finesscenter på hotellet, som lovet i beskrivelsen.
Klassifikation skal dokumenteres
Hos Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen gør man opmærksom på, at det er vigtigt, at rejsearrangøren på et varigt medium – en mail vedhæftet dokumentation – oplyser om egen kategorisering samt hotellets kategori i forhold til reglerne i det pågældende land.
”Hotellets kategori, for eksempel symbol eller antal stjerner, og hotellets faciliteter i øvrigt har ofte betydning for vores valg af rejse og hotel. Det er derfor ikke nok, at rejsebureauet ved købet nøjes med at henvise til, at du kan finde oplysningerne i for eksempel en brochure eller på en hjemmeside. Loven siger, at du skal have dem på for eksempel en mail eller en PDF-fil, så du har et bevis for, hvad der blev aftalt ved købet,” siger forbrugerjuridisk chef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Susanne Aamann.
Klager over hotellets standard udgør hver fjerde af sagerne i Pakkerejse-Ankenævnet.
Relaterede artikler:
DRF-jurist udgiver ny bog om ”Juraen på rejsen”