En minister behøver ikke at jagte alt

ryanairTIRSDAGSKLUMME: Gæt bare tre gange på, hvad Trafikstyrelsen vil svare sin minister om Ryanair efter en forespørgsel hos kollegerne i Irland.- Ellers kan han læse svaret her.

Af Ejvind Olesen

Transportminister Magnus Heunicke (S) er nu blevet så bekymret efter at have læst om Ryanairs brændstofpolitik, at han har rettet henvendelse til Trafikstyrelsen. Kan det virkelig være rigtigt, at piloterne udsætter både deres eget og andres liv på at spare kerosin efter ordre fra Ryanairs ledelse? Kan det være rigtigt, at piloternes høster anerkendelse og opgradering, hvis de sparer på brændstof?

Det første er vi nogen, der ikke et øjeblik tror på. Det andet kan sagtens være rigtigt. Spørg bare om, hvordan der spares brændstof via dygtige piloter i Lufthansa, SAS, Air France, KLM osv. Men naturligvis uden et sekund at udfordre sikkerheden.

Påstande fra andre piloter, nogle forhenværende i Ryanair, andre fra europæiske pilotforeninger, har i øvrigt kørt i årevis. Nu er de bare igen kommet til Danmark. Fordi Ryanair er nået fra Esbjerg, Billund og Aarhus til København. Så er det ligesom om kritikken får lidt mere vægt. Hvorfor egentligt?

Magnus Heunicke vil bede sin Trafikstyrelse om at spørge kollegerne i Dublin, om det han hører, kan have sin rigtighed. Og hvad tror man så irerne svarer? Det er jo den irske Luftfartsstyrelse, som er ansvarlig for sikkerhedenog de tilladelser, der gives. Og derfra har man gennem årene givet Ryanair alt det grønne lys selskabet behøver.

Om ikke mange dage kommer svaret: ”Dear Mr. Carsten Falk Hansen. Our best Regards to your Minister. But we don’t see any Problems. Don’t worry, be happy. We are Irish”

Den danske trafikstyrelse kan herefter ånde lettet op. Hvis der havde været et problem med Ryanairs sikkerhed, var det faldet tilbage på dem selv. Styrelsen er nemlig ansvarlig for, at kun flyselskaber, hvis materiel og sikkerhed er i orden, får lov til at lande i danske lufthavne.

Derfor kan Mogens Heunicke vist godt køre ud i ministerbilen med fyldt tank og koncentrere sig om valgkampen. Det kan blive svært nok!