De enkelte EU-lande bestemmer, hvornår de vil genåbne deres grænser. EU anbefaler at komme i gang, så længe det blandt andet er sundhedsmæssigt forsvarligt. Illustration fra EU-Kommissionen.

EU har mange forslag til at genåbne grænser

Turisme er vigtig for Europas økonomi. Derfor kommer EU nu med en række retningslinjer for at genåbning af grænser. De enkelte lande bestemmer og det skal primært være sikkert.

EU-kommissionen præsenterede i dag sine udspil forsigtige genåbninger mellem medlemslandene. Her er der stor forskel, nogle lande, som Danmark, har lukkede grænser. Andre lande, som Grækenland, Holland og Portugal, har som sådan ingen restriktioner mod indrejse fra borgere fra andre EU-lande, af praktiske årsager skal det nok primært ske med fly.

EU tilråder en begyndende genåbning, ikke mindst i lyset af, at corona-pandemien formentlig har toppet i Europa, lyder det fra EU-Kommissionen.

Ved at genåbne grænser, hvor det er sundhedsmæssigt forsvarligt, brydes følelsen af isolation, mens det for turismeafhængige lande og rejseselskaber vil være med til at holde liv i dem og styrke økonomierne.

”Millioner af arbejdspladser i EU afhænger af turismen,” sagde den danske EU-kommissær, Margrethe Vestager, på et pressemøde i dag. Hun tilføjede, at ingen skal rejse, hvis de er syge.

“Selvfølgelig blir dette ingen normal sommer, men hvis vi alle arbejder sammen kan der stadig holdes sommerferier,” sagde Margrethe Vestager.

Turisme udgør cirka ti procent af EU’s landenes samlede bruttonationalprodukt.

”Vi får rejser denne sommer”
I forbindelse med pressemødet sagde EU-kommissær for økonomi, Paolo Gentiloni: ”Vi vil få en turistsæson denne sommer, selv om den vil indebære forhøjet sikkerhed og fokus på sundhed og dermed begrænsninger.”

Senest har blandt andet Østrig og Tyskland aftalt at fjerne rejserestriktioner mellem de to nabolande.

Alle EU-lande er i forskellige tempi i gang med at genåbne deres samfund efter coronaens hærgen.

Sikkerhed og ingen diskriminering
EU siger i sine vejledninger, at grænseåbningerne skal ske forsigtigt og skal styres af sikkerhed, sundhed og ikke må være diskriminerende.

Åbnes for eksempel grænsen mellem Danmark og Tyskland, som den tyske indenrigsminister har foreslået allerede kan ske fra fredag i denne uge, så må Danmark for eksempel ikke afvise en spansk statsborger med bopæl i Tyskland i at komme ind i Danmark.

EU kan ikke tvangsåbne landegrænser, kun komme med anbefalinger.

EU’s anbefalinger er blandt andet, at der hele tidens holdes den nødvendige sociale afstand, der må indtil videre ikke serveres sælges eller uddeles med og drikke ombord på fly indenfor EU-landene. Ligeledes tilråder EU færre passagerer på fly, busser, færger, tog og så videre.

I det hele taget anbefaler EU, at ved den gradvise genåbning af Europa skal anbefalingerne følges fra sundhedsmyndighederne i ECDC, European Centre for Disease Prevention and Control.

Følges disse retningslinjer mener EU, at rejsende kan føle sig trygge på rejsen og under opholdet på destinationen, hvad enten man bor på hotel eller campingplads ligesom de rejsende kan spise på restauranter og andre spisesteder, der følger reglerne.

For yderligere at hjælpe med at få gang i blandt andet turisme- og oplevelsesøkonomien i EU-landene har EU stillet cirka 60 milliarder kroner til rådighed for omkring 100.000 små og mellemstore virksomheder, der er trængt af coronakrisen, via den europæiske investeringsfond, European Investment Fund.

Hele EU-oplægget i forbindelse med turisme og genåbning af landegrænserne kan ses via dette link.

Relaterede artikler:

Tyskland åbner gerne grænsen til Danmark – allerede i weekenden

EU: Alle passagerer skal bære ansigtsmaske

Hygiejne skal sælge Portugal som sikkert rejsemål