ECTAA, den fælleseuropæiske rejsebureauforening med blandt andet DRF fra Danmark blandt de 31 medlemmer, debatterer på medlemsmøde branchens udfordringer ved kriser og overturisme.
I dag, torsdag, og i morgen er 50 delegerede fra 31 europæiske rejsebureauforeninger, herunder Danmarks Rejsebureau Forening, samlet til ECTAA, den fælleseuropæiske rejsebureauforenings, halvårlige medlemsmøde – denne gang er den bulgarske rejsebureauforening vært for mødet i hovedstad, Sofia.
I en pressemeddelelse skriver ECTAA (European Travel agents and Tour Operators’ Association), at blandt punkterne for de deltagende rejsebureauforeninger er drøftelser af fremtidens europæiske turisme.
Blandt emnerne er, hvordan rejsebureauforeningerne kan forberede sig bedre til håndtering af kommende kriser og gøre rejsebranchen mere modstandsdygtig. Det gælder både perspektiver fra destinationer, hospitality-leverandører, turoperatører og rejsearrangører.
Udfordringer med overturisme
I pressemeddelelsen siger Franck Oostdam, formand for ECTAA (en post DRF’s forhenværende direktør, Lars Thykier, tidligere har haft):
”Overturisme (som ECTAA kalder ”ubalanceret turisme”) fortsætter med at mobilisere borgergrupper på mange rejsemål, hvilket givet meget omtale i medierne.
Selv hvis der er tale om lokale udfordringer på destinationerne, er påvirkningerne på rejsemålenes borgere, besøgende turister og erhvervslivet, der lever af turisme, langtrækkende. At vi finder en løsning på disse udfordringer, er altafgørende for rejsebranchen,” siger ECTAA-formanden.
Det halvårlige ECTAA-møde i Sofia skal blandt andet også debattere kommende EU-lovgivning om at give bevægelseshæmmede, handicappede og så videre bedre adgangsforhold i forbindelse med rejser og på rejsemålene.
EU’s udskældte revision af pakkerejsedirektivet
Et andet punkt, der også vil blive vendt af ECTAA-repræsentanterne, er EU’s kommende revision af pakkerejsedirektivet. Rejsebureauforeningerne har tidligere meddelt, at de frygter, at det reviderede direktiv ikke giver rimelig balance mellem forbrugerbeskyttelse og de regler, rejsearrangørerne er underlagt i henhold til pakkerejsedirektivet.
”Hvis der ikke skabes en sådan balance, risikerer man, at mange rejsearrangører vil stoppe med at tilbyde pakkerejser,” har ECTAA tidligere i år meddelt. ECTAA pegede blandt andet på, at EU-Kommissionen i sit forslag til en revision af pakkerejsedirektivet, overvejer at begrænse pakkerejsearrangørernes muligheder for at kræve forudbetalinger til kun 20 procent af den samlede pakkerejses pris.
”Arrangører af pakkerejser skal ofte forudbetale deres underleverandører. Flyselskaber kræver for eksempel som hovedregel, at rejsearrangørerne betaler det fulde beløb for flydelen af rejsen på forhånd, og værdien af selve flyrejsen er generelt langt over 20 procent af pakkerejsens samlede værdi,” sagde ECTAA.
Jakob Hahn, branchedirektør for Danmarks Rejsebureau Forening og som også er på plads i disse dage i Sofia, konstaterede tidligere i år om EU’s kommende revision af pakkerejsedirektivet: ”Meget tyder desværre på, at det kommende udkast til en revision af pakkerejsedirektivet i værste fald kan ende med, at forbrugerbeskyttelsen – stik imod Kommissionens ambitioner – forringes.”
Ifølge ECTAA giver rejsebranchen cirka 10 procent af den økonomiske omsætning i EU-landene. Ifølge egne oplysninger repræsenterer ECTAA 80.000 europæiske rejsebureauer og turoperatører. De sælger, ifølge ECTAA, årligt i snit for op mod 200 milliarder euro rejseydelser, herunder fly- og billetter, hotelophold, pakkerejser og så videre.
Relaterede artikler:
EU-rejsebureauer ønsker større EU-fokus på turisme
Direktør i Danmarks Rejsebureau Forening: Forstår godt at man kan få nok af turister