Personer med usynlige handicap som autisme, alzheimers, hjerneskade, ADHD, angst, PTSD og så videre, kan bære solsikkesnoren som signal om, at de kan have brug for ekstra forståelse og tålmodighed. PR-foto via ForSea.

Færgerute får ”Solsikkesnoren” til usynlige handicap

Passagerer med usynlige handicap kan fra 1. november bære Solsikkesnoren for at signalere behov for tålmodighed eller hjælp på ForSeas færgerute mellem Helsingør-Helsingborg.

For personer med usynlige handicap, som autisme, alzheimers, hjerneskade, ADHD, angst, PTSD og så videre, kan ukendte omgivelser være stressende eller belastende.

Derfor slutter rederiet ForSea sig nu, som første virksomhed i den danske rederibranche til Solsikkeprogrammet. I løbet af september og oktober trænes ForSea-medarbejderne til at vide, hvordan de bedst sikrer, at personer med usynlige handicap og deres familier, får en god oplevelse på sejlturen mellem Helsingør og Helsingborg.

Det skriver ForSea i en pressemeddelelse.

I den siger Kristian Durhuus, koncernchef hos ForSea:

”Solsikken er en løsning, der fortæller vores passagerer med usynlige handicap samt deres familier, at de er velkomne hos os. Vi har trænet medarbejderne så de ved, hvad et usynligt handicap er, hvad Solsikke-symbolet i dette tilfælde betyder og hvordan de bedst sikrer at en person, der bærer Solsikken, får en god oplevelse.

Inklusion og tilgængelighed for personer med usynlige handicap går hånd i hånd med vores mission om at binde mennesker og regionen sammen. Turen med færgen skal ikke være en forhindring for at rejse,” siger Kristian Durhuus.

Håber andre virksomheder tager Solsikken til sig
Solsikkesnoren sikrer, at personer med usynlige handicap og diagnoser ikke behøver forklare sig eller retfærdiggøre sine behov i situationer, hvor angst, stress, forvirring eller behov for hjælp presser sig på.

Hos Videnscenter om Handicap er man begejstret for ForSeas fokus på gæster med usynlige handicap. Chef for Videnscenter om Handicap, Dorte Nørregaard, siger:

”Hvis man har et usynligt handicap, giver det ro i maven at vide, at medarbejderne ved, hvad et usynligt handicap er og er trænet i at forstå og hjælpe, når man som kunde for eksempel rejser, er i ukendte omgivelser eller besøger steder som attraktioner, supermarkeder og hospitaler. Vi håber, at mange andre virksomheder vil lade sig inspirere af ForSea og tager Solsikken til sig.”

Solsikkesnoren giver ingen fordele. Den er et signal til medarbejderne om, at her er en person, der kan få brug for ekstra hensyn, tid, tålmodighed eller hjælp. Solsikkesnoren udleveres gratis og uden spørgsmål i billetsalget hos ForSea.

Stammer fra lufthavn
Baggrunden for Solsikken, The Hidden Disabilities Sunflower, er et globalt anerkendt symbol for skjulte handicap, skabt i 2016.

I 2016 blev Hidden Disabilities Sunflower designet og lanceret, da London Gatwick Airport spurgte “Hvordan kan vi identificere, at en af vores passagerer kan have et skjult handicap?”

Servicemedarbejdere i lufthavnene i Billund, Bornholm, Esbjerg, København, Midtjylland (Karup), Aalborg og Aarhus har siden sidste år været gennem undervisningsforløb om solsikkesnoren.

Relaterede artikler:

Lufthavne hjælper passagerer med skjulte handicap

Færgerute har vækst mellem Danmark og Sverige

12 millioner færre passagerer med danske færger