Finavia investerer i ’Snow-how’

Den finske lufthavnsoperatør Finavia har præsenteret et omfattende udvidelsesprogram for snerydning i Helsinki Lufthavn frem til 2020, når man regner med 20 millioner passagerer om året.

Når Finavia udvider lufthavnen til at klare det stigende passagertal, vokser arealerne til flytrafikken ligeledes. “Det betyder øget behov for effektiv snerydning for at fastholde lufthavnens trafikflow og sikre Finavias ledende position i ’snow-how’. Derfor anskaffer vi ekstra rydningskøretøjer til de kommende vintre”, siger Heini Noronen-Juhola, Finavias Vice President på Helsinki Lufthavn.

Der lægges især vægt på anskaffelse af de finsk producerede Vammas PSB 5500 fejere og sneblæsere. Ploven forrest på dette 25 meter lange monster fjerner det meste af sneen og kostene i midten fjerner de sidste spor af sne fra asfalten. Blæseren i bagenden puster den sidste sne bort.

“Vi er stolte over vores snow-how, som betyder, at vi – selv under det hårdeste snefald – kan rense hele landingsbanen på under 11 minutter. Det er på den måde, Helsinki Lufthavn holdes åben 24 timer i døgnet – også når den er omgivet af tykke snedynger”, siger Noronen-Juhola.

Finavia køber tre nye ’sweeper and blower’ køretøjer til Helsinki Lufthavn til en cirkapris på tre millioner Euro.

Ud over de store sneryddere tester man en helt særlig ’isbryder’ specielt designet til at tage sig af hårdt sammenpresset sne og is. Den såkaldte Raiko Isbryder er i stand til at fjerne det hårde snelag fra lufthavnens forpladser, hvor man så kan reducere brugen af kemikalier.

Den sidste nyanskaffelse bliver en SnoCom Snow Cuber, som presser den fjernede sne til kompakte terninger, hvilket vil reducere behovet for bortkørsel af sne fra lufthavnen. Den nye maskine er den første af sin art i nordiske lufthavne.