Admiral Hotel i København. Den danske hovedstad er særligt hårdt ramt af seksdagesreglen. Arkivfoto

Flere svenskere betyder ikke flere hotelovernatninger

Udenrigsministeriet åbnede torsdag op for turister fra hele Sverige, men det vil ikke hjælpe danske hoteller, siger HORESTA. Brancheforeningen vil omgående have seksdagesreglen afskaffet.

Sverige var blandt de lande, som Udenrigsministeriet torsdag ændrede rejsevejledningen for. Det betyder, at svenskere fra alle regioner igen er velkomne på ferie i Danmark, da smittetrykket er faldet til 17,4 per 100.000 indbyggere i nabolandet mod øst.

Den ændrede rejsevejledning for Sverige vækker glæde hos HORESTA, der dog alligevel har en anmodning til de danske myndigheder om at gøre situationen bedre for dansk turisme.

”Det er da positivt, at vi nu kan tage imod turister fra hele Sverige. Men regeringen er nødt til at afskaffe den urimelige seksdagesregel, hvis det overhovedet skal komme det danske turisme- og oplevelseserhverv til gavn,” siger Kristian Nørgaard, der er politisk chefkonsulent i HORESTA – brancheforeningen for størstedelen af den danske hotel-, restaurations- og turismebranche.

”Med indrejsekravet på seks dage fra det meste af Sverige forventer vi ikke, at det vil få positiv effekt på eksempelvis det københavnske hotelerhverv, som lige nu mangler mellem 70 og 80 procent af sidste års omsætning.”

Københavnsk hotelbranche kørt i sænk
Svenskere uden for Skåne, Halland og Blekinge skal fortsat bestille mindst seks overnatninger for at blive lukket over den danske grænse. Nordmænd har derimod fri adgang til Danmark. Kristian Nørgaard pointerer, at udenlandske turister kun overnatter 2,2 nætter i gennemsnit på et dansk hotel. Det betyder, at hotellerne stort set ikke får glæde af åbningen, siger han.

HORESTA påpeger, at ingen andre lande i Europa har en seksdagesregel, og brancheforeningen opfordrer derfor til, at den danske regering ophæver reglen.

”Konsekvensen ser man desværre meget tydeligt denne sommer. Hotelbranchen især i København er kørt helt i sænk, og i det øvrige land er det i stort omfang danskere på sommerferie, som sikrer en fornuftig omsætning. Om lidt er danskernes sommerferie forbi, og skal turismeerhvervet overhovedet have noget at leve af i sensommeren, så skal seksdagesreglen afskaffes omgående,” siger Kristian Nørgaard.

Dansk turisme er sædvanligvis meget afhængige af svenske turister. Svenskerne overnattede 1,8 millioner gange i danske senge i 2018, og de spenderede for i alt 7,4 milliarder kroner. I gennemsnit bruger en svensk storbyturist 2.600 kroner per døgn i forbindelse med et besøg i en dansk storby.

 

Relaterede artikler:

Dansk turisme efterlyser afvikling af seksdagesregel

Udenrigsministeriet åbner op for Portugal

Grønt lys til Tunesien og mere af Sverige