Marinha Beach på Algarvekysten. (Foto: Philippe Salgarolo | CC 4.0)

Udenrigsministeriet åbner op for Portugal

Smitteudviklingen i Portugal har været så gunstig, at Udenrigsministeriet har ændret fra orange til gult på rejsevejledningen – sammen med Sverige. I stedet bliver Rumænien nu orange.

Spanien slap med skrækken i første omgang, selvom antallet af ugentlige COVID-19-smittetilfælde per 100.000 indbyggere er steget til 25,5. Det viser den seneste opgørelse fra Statens Serum Institut over smitteudviklingen i EU, Schengenområdet samt Storbritannien.

Til gengæld bliver der åbnet op for Portugal, der også ligger på den iberiske halvø. Her er smittetallet faldet til 16,9, og dermed fraråder Udenrigsministeriet ikke længere alle ikke-nødvendige rejser til landet.

Det samme er tilfældet med Sverige, der er faldet til 17,4 på listen. Dermed bliver det nu muligt at rejse til hele Sverige, hvis man blot udviser ekstra forsigtighed. Samtidig forsvinder den regionale ordning, der hidtil har været gældende.

Spanien er på vippen
Til gengæld er Rumænien gået fra gul til orange, hvorfor Udenrigsministeriet nu fraråder alle ikke-nødvendige rejser til landet, som det også er tilfældet lige nu med Luxembourg samt Bulgarien, der blev orange i sidste uge. Endelig fraråder Udenrigsministeriet alle ikke-nødvendige rejser til Irland, men det skyldes ikke smitteudviklingen, men i stedet de særlige karantæneregler ved indrejse.

Selvom Spanien stadig er gul på Udenrigsministeriets kort, så er der i regionerne Aragón, Cataluña og Navarra nu hver uge flere end 50 nye smittetilfælde per 100.000 indbyggere. Derfor opfordres personer, der rejser til Danmark, efter at have opholdt sig i disse regioner, at blive testet for COVID-19 ved ankomsten til Danmark.

Kommer smittetallet for hele landet over 30 den førstkommende torsdag, så vil hele Spanien – eller dele heraf – formentlig blive farvet orange.

Ellers viser oversigten fra Statens Serum Institut, at lande som Belgien, Kroatien og muligvis også Tjekkiet har en udvikling i smittespredning, der på sigt kan give anledning til ændrede rejsevejledninger.

Ingen ændringer uden for EU/Schengen
Der er i øvrigt heller ikke ændret rejsevejledning for flere lande uden for EU/Schengen og Storbritannien i forhold til den model, der blev indført den 2. juli og som vil blive opdateret hver 14. dag.

Dermed fastholdes den gule rejsevejledning for Australien, Canada, Japan, New Zealand, Sydkorea og Thailand. For 14 dage siden blev der åbnet op for Tunesien, Uruguay og Georgien, men de to sidstnævnte lande har dog indrejserestriktioner eller karantænekrav for danske rejsende, således at disse lande forbliver orange, trods en positiv smitteudvikling.

 

Relaterede artikler:

Ændret rejsevejledning for Bulgarien

Portugal: Fejl at vi trak sorteper

Danmark åbner til Europa – minus Sverige og Portugal