Flyselskaber kræver milliardrabat i Københavns Lufthavn

LUFTFART: SAS og IATA ønsker via Trafikstyrelsen milliardrabat, fordi Københavns Lufthavns primært canadiske ejere kun tænker på ABBA-sangen: ”Money, money, money.”

SAS og International Air Transport Association klager til Trafikstyrelsen over Københavns Lufthavns prisniveau – midtvejs i den nuværende takstaftale, der udløber i 2019.

”Vi har en sag,” lyder det fra SAS. ”SAS er under enormt pres. Vi skal finde besparelser, og det er vigtigt at Københavns Lufthavn bidrager til disse, men lufthavnen afviser alle forslag,” lyder det.

SAS mener, at forudsætningerne i Københavns Lufthavn har ændret sig ”helt enormt,” og at investeringerne ikke er fulgt med. SAS noterer, at Københavns Lufthavn har betalt milliarder af kr. til sine udenlandske ejere, men ikke investeret ekstra.

Ifølge SAS er Københavns Lufthavn tre gange så dyr som Oslo og 50 pct. dyrere i Arlanda på transfer af internationale passagerer.

Alene at starte en Airbus A330 på en SAS-langrute fra Københavns Lufthavn koster 46.000 kr.

SAS’ pressechef i Danmark, Mariam Skovfoged, siger til standby.dk: ”SAS har stor konkurrence med pres på priserne.”

SAS kræver med andre IATA-flyselskaber 2,5 milliarder kr. tilbage i afgifter, som de mener, de har betalt-, og vil betale for meget i 2015-2019, hvor den nuværende takstaftale mellem flyselskaberne og lufthavnen udløber”, skriver DR.dk

”SAS betaler 2-3 gange så meget til Københavns Lufthavn, som vi gør i Stockholm og Oslo,” siger Mariam Skovfoged.

Københavns Lufthavn er, ikke overraskende, uforstående over anklagen om, at den er for dyr: ”Vi er ikke for dyre, når vi sammenligner os med sammenlignelige lufthavne i Europa. Når vi sammenligner med større lufthavne i Europa, er vi i den billigste tredjedel,” siger Henrik Peter Jørgensen, kommunikationsdirektør i Københavns Lufthavn, til DR.dk

Han medgiver, at Københavns Lufthavn er dyrere end de andre storlufthavne i Skandinavien. ”Men man får også et bedre produkt hos os,” siger han.