Icelandair glemte at informere passagerer fra Island til København om, at de havde krav på kompensation som følge af forsinkelse på ni timer. Arkivfoto: Icelandair.

Forbrugerchef atter tilfreds med Icelandair

Icelandair glemte at fortælle stærkt forsinkede passagerer, at de havde krav på kompensation efter EU-reglerne. En af dem var direktør i Forbrugerrådet – som nu har fået sine penge.

Vagn Jelsøe, der sidste måned var passager hos Icelandair på en flyvning fra Island til København, har nu fået de kompensationspenge, flyselskabet ikke oplyste ham om, at han havde krav på efter gældende EU-regler.

Det oplyser Vagn Jelsøe til STANDBY.dk – han er til daglig konstitueret direktør og vicedirektør for Forbrugerrådet og kender derfor reglerne på området.

Sidste måned skulle Vagn Jelsøe og hans hustru hjem til København efter en ferie i Island. Deres Icelandair-fly blev ni timer forsinket – men på intet tidspunkt informerede Icelandair om retten til kompensation ved flyforsinkelser. Passagererne fik vouchers til mad og drikke, det var alt, sagde Vagn Jelsøe tidligere på måneden til STANDBY.dk ligesom han fortalte om sine oplevelser på TV 2 News.

Som vicedirektør i Forbrugerrådet kender Vagn Jelsøe reglerne i EU-Forordning 261 om nægtet ombordstigning. Den omhandler flypassagerers ret til kompensation på 250, 400 til 600 euro ved flyrejser indenfor EU-landene samt lande der er tilsluttet EU’s luftfartssamarbejde, som for eksempel Island, i forbindelse med blandt andet aflysninger eller forsinkelse på over tre timer.

Vagn Jelsøe var efterfølgende på Icelandairs hjemmeside for at anmelde sit krav på grund af forsinkelsen. Det var en mellemlang flyvning som derfor skulle udløse 2 gange 400 euro, i alt 6.000 kroner, til ham og hans hustru.

Vagn Jelsøe var dog utilfreds med, at Icelandair på sin hjemmeside skriver, at passagerer ikke har krav på kompensation efter gældende EU-regler, hvis årsagen til forsinkelsen var tekniske problemer med flyet. ”Det er ikke i overensstemmelse med gældende EU-ret og for eksempel domme i Danmark på området,” sagde han til STANDBY.dk

Har fået kompensation fra Icelandair
I dag, torsdag, oplyser Vagn Jelsøe til STANDBY.dk: ”Jeg har ofte været i medierne med gode råd om passagerrettigheder, nu skulle jeg selv prøve at søge kompensation. Jeg har nu fået mine knap 6.000 kroner til mig og min hustru fra Icelandair.”

Videre siger han: ”Jeg vil rose Icelandair for, at processen har været nem – både i forhold til at det var let at søge kompensationen, og i forhold til, at de har været servicemindede i den videre proces.”

Vagn Jelsøe fortsætter: ”Jeg kan naturligvis i ”den videre proces” ikke udelukke, at de har noteret sig, at jeg har været i medierne med oplevelsen (jeg modtog i hvert fald en mail fra deres kundekontor, hvor de bedyrede, at ”Yes, Icelandair does work according to EU Rules 261/2004.” Jeg spørger mig selv, om det er deres kommunikationsform til ”almindelige” passagerer, og at det har fremmet deres serviceniveau, men jeg har i hvert fald intet at beklage mig over, hvad det angår.

”Kun passagerer, der kender deres rettigheder, får kompensation”
Tilbage står, skriver Vagn Jelsøe i sin mail til STANDBY.dk, kun det forhold, “at Icelandair ikke under selve forsinkelsen i lufthavnen i Island på noget tidspunkt orienterede os passagerer om muligheden for kompensation. Det er således kun de passagerer, der kender deres rettigheder, som får kompensation. Og det tror jeg er meget typisk.

Der er forskel på flyselskaber – nogle laver flere benspænd end andre, når vi taler om kompensation, men lige præcis informationen i selve situationen om at man kan have krav på kompensation, er nok et gennemgående fænomen. Dette er dog mere en iagttagelse – og ikke noget, jeg har faktuelt belæg for,” lyder det fra Vagn Jelsøe.

Relaterede artikler:

Forbrugerchef skuffet over Icelandair

Trafikstyrelsen fastholder politianmeldelser af flyselskaber

Icelandair mister kendt profil