Paskontrol i Københavns Lufthavn. Foto: Jasper Carlberg.

Forretningsrejser bliver dyrere i 2022

Det bliver dyrere som erhvervsrejsende at flyve, bo på hotel og leje bil næste år, viser en ny global undersøgelse. Hotelpriserne forventes at stige med 13 procent.

Forretningsrejsende kan forvente prisstigninger på flybilletter, hotelovernatninger og billeje i hele verden, når kalenderåret skifter til 2022. Og tendensen fortsætter faktisk også ind i det følgende år.

Det viser en prognose fra Global Business Travel Forecast, der onsdag blev offentliggjort af erhvervsrejsebureauet CWT og erhvervsrejseorganisationen Global Business Travel Association (GBTA).

Overordnet set vil prisstigningerne skyldes stigende efterspørgsel, kapacitetsbegrænsninger, rejsendes krav til bæredygtighed samt øgede omkostninger til lønninger og brændstof.

Prisstigning efter stort 2021-fald
Prisen på flybilletter steg med 2,6 procent i 2019 efterfulgt af et fald på 3,1 procent i 2020. Priserne faldt med hele 31 procent i indeværende år, men de forventes at stige igen. Således vil billetpriserne stige med forventelig 3,3 procent i 2022 og 3,4 procent i 2023.

Årsagen skal særligt findes i flyselskabernes kapacitet, der først forventes at være tilbage på 2019-niveau i 2023 eller 2024. Som følge af dette er forretningsrejsende i konkurrence med fritidsrejsende om begrænset kapacitet. Og dette vil lægge pres på billetpriserne næste år. Prisstigningerne kan dog blive endnu større, hvis efterspørgslen stiger hurtigere end kapaciteten, konkluderes det i undersøgelsen.

Højere oliepriser er desuden med til at øge selskabernes driftsomkostninger, og denne udvikling vil derfor også være med til at lægge pres på billetpriserne.

Hotelpriser stiger med 13 procent
Prisen på hotelovernatninger steg med 3,5 procent i 2019 efterfulgt af et fald på 8,3 procent i 2020. Faldet har i år indtil videre været på 17,7 procent. Prisfald erstattes dog af prisstigning i 2022, hvor priserne globalt vil blive 13 procent højere efterfulgt af yderligere 10 procents prisstigning i 2023.

Efterhånden som de forskellige lande åbner for ikke-nødvendige rejser, vil belægningsprocenten stige, og dette vil lægge et opadgående pres på hotelpriserne.

I takt med at antallet af forretningsrejser stiger vil særligt eksklusive hoteller opleve højere belægningsgrad og højere værelsespriser. Med til at øge priserne på globalt plan vil også være højere omkostninger til arbejdskraft og driften.

Hvis man som forretningsrejsende skal leje bil, kan man også se frem til højere priser end i 2021. De globale billejepriser faldt med to procent i 2019, hvorefter de steg med 1,2 procent i 2021. I 2022 forventes priserne at stige med 3,9 procent og med yderligere tre procent året efter. Et begrænset udbud af nye lejebiler – kombineret med stigende efterspørgsel – vil resultere i højere priser på kort til mellemlang sigt.

Prognose skal hjælpe rejseindkøbere
På trods af de forventede stigninger på flybilletter og hotelovernatninger for erhvervsrejsende vil priserne de kommende to år sandsynligvis ikke overstige niveauet fra 2019. Prisen på billeje vil omvendt – sandsynligvis – overstige niveauet fra før coronapandemien.

Hos CWT, der betegner sig som en B2B4E-virksomhed (Business-to-Business-for-Employees), er der glæde over en stigende efterspørgsel på forretningsrejser.

”Genopretning af forretningsrejser er i gang, og det er virkelig fantastisk at se folk genskabe forbindelsen og engagere sig igen, efterhånden som verden vender tilbage til et mere traditionelt livstempo,” siger Michelle McKinney Frymire, administrerende direktør i CWT.

Hun suppleres af Suzanne Neufang, der er administrerende direktør i GBTA – som regner sig for verdens største sammenslutning for erhvervsrejser.

”Denne prognose er designet til at hjælpe virksomheds-rejseindkøbere med at opbygge og budgettere deres 2022-rejseprogrammer gennem et informeret resumé af, hvordan den globale pandemi påvirkede prissætningen i 2021, sammen med et detaljeret kig på makroøkonomiske faktorer, der vil påvirke prissætningen i 2022,” siger hun.

 

Relaterede artikler:

Slagsmål om vacciner generer erhvervsrejser

Erhvervsrejsekoncern tror på flere møder og events

Bekræfter forventet styrtdyk i erhvervsrejser