Folkemødet på Bornholm, arkivfoto: Joshua Tree Photography.

Forventer ny succes for Folkemødet på Bornholm

Trods ny kritik fra flere organisationer om opskruede priser under Folkemødet, forudser Bornholms turistdirektør atter stor tilstrømning.

For 8. år i træk afvikles det store Folkemødet atter i år i uge 24 – fra 14. til 17. juni og atter koncentreret omkring havnebyen Allinge. Sidste år havde de over 3.000 arrangementer og events under Folkemødet cirka 100.000 deltagere. På Folkemødet debatterer politikere, erhvervslivet, interesseorganisationer, almindelige borgere og mange andre masser af emner.

Men, skriver DR.dk, i år vil en række organisationer deltage mindre i Folkemødet som de mener, er blevet for dyrt.

Michael Tiet Nielsen, vicedirektør i Ældre Sagen, siger, at organisationen i år ikke vil have egen stand. Marion Hannerup, kommunikationsdirektør i Dansk Industri, siger at arbejdsgiverforeningen i år sender færre medarbejdere til Folkemødet og deltager i færre debatter. ”Vi kan få det samme ud af det ved at fokusere mere på kvalitet. Vi bruger normalt mange kræfter og mange penge på Folkemødet. Nu satser vi på samme effekt med færre ressourcer,” siger hun. Og Lisbeth Olsgaard, brandingchef hos Landbrug & Fødevarer, oplyser, at interesseorganisationen sender færre medarbejdere til Folkemødet i år, fordi det er blevet for dyrt.

Også sidste år var der debat om prisniveauet på Bornholm i forbindelse med Folkemødet. Dengang udtalte statsminister Lars Løkke Rasmussen sig om at priser på sommerhuse og mad og drikke skrues op år efter år. I den forbindelse kom han med appel til Bornholm og Folkemødet:

”Lad være med at presse citronen. Man må tænke sig om,” sagde han til Bornholms Tidende og tilføjede: ”Folkemødet hører til på Bornholm, men det skal fungere konkurrencedygtigt. Man skal ikke så det frø, at Folkemødet kunne være andre steder end på Bornholm.”

”Nogle skruer op, andre skruer ned”
I en kommentar til kritikken af, at det for nogle organisationer er blevet for dyrt at deltage i Folkemødet, sagde direktør for Destination Bornholm, Pernille Kofod Lydolph, i dag til standby.dk:

”Det, jeg hører, er at nogle organisationer skruer ned for deres deltagelse på Folkemødet i år, mens andre skruer op og nye kommer til. Så samlet ser det på nuværende tidspunkt fornuftigt ud.”

Der ikke noget klart billede af, hvor meget Folkemødet betyder i omsætning for Bornholm. For tallet for hvor meget de besøgende til Folkemødet bruger på transport til og fra samt på Bornholm, hvad de køber af mad, drikke, overnatninger, hvad arrangørerne har af omkostninger til stande, boder og så videre kendes ikke.

Men de tal kan dog komme i næste uge, siger Pernille Kofod Lydolph, for da forventer samarbejdspartnerne Destination Bornholm, Folkemødet og Business Center Bornholm at præsentere en rapport om emnet.

”Vi holdt møde om den kommende rapport så sent som i går. Undersøgelse vil blandt andet belyse omsætningen på Bornholm i forbindelse med Folkemødet og vil dermed uomtvisteligt vise, at Folkemødet har en meget stor effekt,” siger Pernille Kofod Lydolph.

Bornholms turistdirektør anslår, at Folkemødet hvert år tiltrækker omkring 20.000 tilrejsende, primært fra resten af Danmark. Og der er stadig plads til overnattende mødedeltagere, godt nok ikke omkring Allinge, men hvis man vil bo længere mod syd, for eksempel i området omkring Rønne, så er der stadig ledig kapacitet.

Turisme for milliarder
Ifølge tal fra VisitDenmark havde Bornholm i 2016 en samlet omsætning over hele året på turismekontoen på 1,8 milliarder kroner.

Folkemødet er også med til at give øen en afledt effekt. ”Når man rejser til Bornholm for at deltage i Folkemødet opdager mange jo, at vi slet ikke ligger så langt væk – og generelt er 80 procent af vores turister gengangere. Vi har endnu ikke tallene for sidste år, men i 2016 var der cirka 600.000 turister på Bornholm, hvor de stod for 1,5 millioner overnatninger; halvdelen var fra det øvrige Danmark, 30 procent fra Tyskland, mens resten navnlig kom fra Sverige, Norge og Polen,” siger Pernille Kofod Lydolph, der også glæder sig over, at Alsie Express fra Sønderborg mellem 2. juli og 10. august i år vil flyve to gange om ugen mellem Sønderborg og Rønne.

”Alsie Express’ nye rute kan åbne dørene for borgerne i Sønderborg og omegn der nu får nemt ved at komme til Bornholm. Men vi tror også, at ruten vil tiltrække mange nordtyske turister til Bornholm,” siger Pernille Kofod Lydolph.

Lufthavnen ved Rønne kommer i sommer op på at være den danske lufthavn med næst flest indenrigsruter efter Københavns Lufthavn; udover Alsie Express fra Sønderborg flyver Danish Air Transport også sæsonruter til Bornholm fra Billund og Aalborg ligesom DAT har helårsruten fra København til Rønne.

Relaterede artikler:

Folkemødets omsætning skal måles

Rekord på bornholmerfærgerne

Indrejsekontrol til Bornholm