Fra transferoplevelse til flødebollekursus

Star Alliance fejrer i år sit 20 års jubilæum.

TIRSDAGSKLUMME: Alt skal være en oplevelse nu om dage. Måske fordi vi savner andre ord, og så sætter vi bare god eller dårlig foran. I går fik vi ordet transferoplevelse med Star Alliance.

Af Ejvind Olesen

Der er vel næppe et ord, der er så flittigt (mis)brugt som oplevelse. Noget man oplever som en særlig hændelse af sanseindtryk. Nu er det bare alment gledet ind i sproget. Som ‘fremover’ i stedet for ‘i fremtiden’.

I går havde jeg en særlig oplevelse to gange. Da jeg læste kollega Henrik Baumgartens omtale af Heathrow Star Alliance Terminal. Sådan en har de haft i flere år i både Frankfurt og München. Kundechefen for Star Alliance i London sagde, at der skal være ‘fokus på en transferoplevelse’.

Den kan man godt gradbøje i god eller dårlig. Man kunne også spørge sig selv, om det at skifte fly nogensinde kan blive en oplevelse. Det kan næppe blive en god oplevelse, men det kan opleves som mindre besværligt end i andre lufthavne, som ikke har sådan en. Tænk blot på traveturene i Chicago O’Hare lufthavn, når man skal fra amerikansk indenrigsfly og med SAS hjem til København.

Min anden oplevelse var, da jeg erfarede, at jeg kunne opleve et flødebollekursus. Jeg læste ikke nok til at finde ud af, om det var et kursus i at spise så mange som muligt, eller i at lave flødeboller.

Man ser det hele tiden. I annoncering og i redaktionelle artikler. Jeg bruger også selv ordet langt mere, end jeg burde af mangel på noget bedre. En rejseoplevelse, en madoplevelse, en flyoplevelse og en sikkerhedsoplevelse. Det sidste ved jeg ikke rigtigt, hvad dækker.

Det skulle da være den årle morgen, da jeg skulle igennem sikkerhedskontrollen i Københavns Lufthavn og mit lommetørklæde fyldte lidt meget i højre bukselomme, og den kvindelige sikkerhedskontrollant bød mig velkommen med ordene: ”Er det dit lommetørklæde, eller er du bare begejstret for at se mig?”

Ofte hører man turistfolk udtale, at nutidens turister vil have oplevelser. Hvad i alverden skulle de ellers komme for? Jeg vil ikke bebrejde nogen i turisme, at de vil sælge oplevelser. Det er et så værdiladet ord, at det næppe kan siges bedre.

Men derfra og til at opleve et flyskift og et flødebollekursus er alligevel et spring.

Relaterede artikler:

Star Alliance øger service i London Heathrow

Star Alliance søger ikke nye medlemmer

Star Alliance-medlem åbner nye USA-ruter fra Europa