Gambia er på vej tilbage

Kairaba Beach

TIRSDAGSKLUMME: Spies er tæt på at barsle med et større gensyn med Gambia. Nyt superhotel er allerede under opbygning på stranden, og snart kan et nyt charterprogram være klar fra næste vinter. Troen på det nye Gambia er fundamentet for, at turisterne vender tilbage.

Af Ejvind Olesen

Luftfartens monopol var charterbranchen og danskernes feriemuligheders største forhindring op gennem halvfjerdserne og firserne. Spies, og lidt senere det A.P. Møller ejede Unisol, havde længe haft kig på mulighederne i Afrika. Vel at mærke Afrika med vilde dyr i junglen og i floderne. Men også hvor der var lækre strande og dejligt klima.

Kenya og Uganda var ønskemål, men det forhindrede SAS, som dengang fløj til Nairobi og Johannesburg. Til gengæld frigav Udenrigsministeriet så et af Afrikas mindste lande, Gambia, med nær tilknytning til Storbritannien.

Der var ganske vist ingen vilde dyr, men ellers det meste af alt andet afrikansk på godt og ondt – blandt andet pragtfulde strande, men også malaria og politisk uro. Befolkningen levede af jordnøddesalg til englænderne og af en voksende turisme.

Kun landing i dagslys
Svenskerne var blandt de første skandinaver med rejser til landet, og Spies fulgte hurtigt efter. Conair (det nuværende Thomas Cook Airlines) fløj til den primitive lufthavn i Banjul (seks-syv timer fra København og enten ned i Las Palmas på ud- eller hjemturen). Og snart fulgte Unisol efter med Maersk Air. Afgang fra København var hen under midnat, fordi der ikke var lys i lufthavnen til at lande om natten.

Gambia blev faktisk et rigtigt godt chartermål med tusinde af spændte danskere, som fint levede med, at de hverken mødte elefanter, løver eller giraffer, men måske nok nogle giftige slanger og en krokodille i floden, der gennemstrømmede landet, nabo til Senegal. Og et spændende fugleliv. Selv har jeg været i landet fire gange, to gange på ferie.

Men det store gennembrud kom ikke, for dem, man mest håbede på, nemlig de amerikanske turister. Det var først da Alex Haleys bog Roots om Kunta Kinte blev TV filmet i Gambia om slavernes udskibning til USA og liv derefter, for dem der nåede over i live, at det store gennembrud skulle komme.

Fyldige artikler i de største amerikanske aviser fortalte amerikanerne om deres rødder og om lille Gambia, hvor Kunta Kinte som ung blev fanget og solgt som slave i Amerika.

Men herefter gik det hele i stå. Der blev bygget nogle ganske få nye hoteller. Til gengæld satte økonomisk krise og politisk oprør ind i det muslimske land, hvor kriminalitet, narkotikasmugling og korruption trivedes i bedste velgående.

Med en præsident, der blandt andet så homoseksuelle som sine værste medborgere og dødsdømte dem ved enhver chance.

De mange varme forbindelser og hjælpearbejdet fra Danmark, blandt andet på grund af turismen mellem Gambia og Danmark, visnede lige så stille. Og Gambias proforma venskab med briterne var helt afhængigt af, hvad de besluttede sig til at ville give for jordnødderne.

Hotellet ventes færdigt om et år
Nu er det nye tider. Den nyvalgte præsident, Adama Barrow, er i gang med at opbygge det ny Gambia, og investorerne er begyndt at vende tilbage. Heriblandt Thomas Cook, Spies Koncernens moderfirma, med opførelsen af Sunprime, koncept- og luksushotel på selve stranden. Det gør man ikke, hvis man ikke tror på politisk ro i landet.

”Det er os i Skandinavien, der skal fylde 80 procent af hotellet”, sagde produktchef Carlos Cebrian, Spies i går.

Når jeg så stiller det næste spørgsmål, om det betyder, vi igen skal til at have chartertrafik fra København til næste vinter – hotellet ventes færdig december 2018 – bliver svaret en smule mere svævende.

Noget med at vente et par uger, men det er absolut en mulighed, og der arbejdes med en plan, som endnu ikke kan afsløres. Siden det sidste charterfly har Spies som eneste rejsearrangør i Danmark haft nogle individuelle gæster af sted med Brussels Airlines, og sådan bliver det også kommende vinter.

Carlos drister sig til at sige, at det ser lovende ud. Om et par uger er vi klogere, og i mellemtiden bygger koncernen på fuld kraft på Gambias kridhvide sandstrand.

Relaterede artikler:

Gambia vil starte helt forfra

Spies fortsat største charterrejsebureau i Danmark

Spies tilbyder 14 hoteller med Michelin-restauranter