Verdens største krydstogtrederi, amerikanske Carnival, har problemer med miljølovgivning på nogle af sine skibe – blandt andet skibet her, Westerdam fra Holland America Line, der sidste efterår pumpede 100.000 liter urenset spildevand direkte ud i Glacier Bay National Park i Alaska. Pressefoto: Carnival Corporation.

Vred dommer truer krydstogtgigant

Carnival, verdens største krydstogtrederi med brands som Aida, Holland America Line og Princess Cruises følger ikke aftale om at forurene mindre – det kan få konsekvenser, advarer dommer.

En føderal dommer i Miami, hjemsted for Carnival Corporation, mener ikke krydstogtkoncernen overholder betingelserne efter forlig mellem de amerikanske myndigheder og rederiet.

I 2017 indgik Carnival Corporation forlig med de amerikanske myndigheder efter nogle af rederiets Princess Cruises-skibe havde dumpet olie i havet – og bagefter løjet om dette. Forliget, der indebar skærpet opsyn med Carnival de kommende fem år, indebar blandt andet en bøde på over en kvart milliard kroner, 40 millioner dollars.

Men forliget med domstolen har tilsyneladende ikke gjort det store indtryk på alle varemærkerne hos Carnival, skriver nyhedsbureauet Associated Press.

For nu truer en føderal dommer i Miami med midlertidigt at inddrage anløbstilladelser i amerikanske havne for alle medlemmer af Carnival-gruppen, der har ti varemærker og foreløbig 102 krydstogtskibe.

Straffen, som dommeren vil tage endelig stilling til i juni, sker som konsekvens af at skibe fra Carnival-gruppen ifølge den amerikanske anklagemyndighed ikke har overholdt betingelserne i forliget fra 2017.

Ifølge avisen The Miami Herald ønsker den føderale dommer, Patricia Seitz, at Carnivals bestyrelsesformand, Micky Arison, og dets koncernchef, Arnold Donald, møder op i retssalen.

”Personer i toppen (af Carnival Corporation, red) behandler denne sag som var det en myg… Hvis jeg kunne, ville jeg give alle topcheferne et besøg i vores detentionscenter i nogle dage. Det er utroligt hvor det hjælper menneskers evne til at kunne fokusere på realiteterne.”

Pumpede 100.000 liter spildevand ud i nationalpark
Baggrunden for dommerens vrede mod Carnival er, at skibe fra rederiet igen har forbrudt sig mod miljølovgivningen. Denne gang har skibet Westerdam fra Holland America Line pumpet omkring 100.000 liter urenset spildevand, det såkaldte grey water, direkte ud i Glacier Bay National Park i Alaska; andre skibe er blevet forberedt for domstols-besluttede inspektioner af uafhængige inspektører så der ikke kunne findes bevismaterialer, der er forfalsket optegnelser og et andet nævnt skib, Carnival Elation, har smidt plasticaffald direkte ud i havet.

Carnival har indrømmet forholdene og at det dermed igen har overtrådt miljølovgivningen. I sit indlæg ved retsmødet forleden i Miami lovede Carnival igen bod og bedring og at rederiet fuldt ud vil samarbejde med myndighederne om at komme til bunds i den seneste skandale.

Carnivals kommunikationsdirektør, Roger Frizzell, siger ifølge de amerikanske medier: “Vores ansvarlighed overfor miljøet har og vil fortsætte med at have højeste prioritet for vores virksomhed…”

Den amerikanske anklagemyndighed har også pålagt Carnival at indstille et program, der stadig var i kraft sidste år, om at forhåndsadvare sine skibe når uafhængige miljøinspektører skulle gennemgå skibene så der ikke blev fundet negative resultater.

Anklagemyndigheden har blandt andet fremlagt interne e-mails fra rederierne i Carnival-gruppen om, hvordan skibene gør sig klar til de bebudede inspektioner.

Denne praksis har blandt andet været tilknyttet Carnivals tyske rederi, Aida. Ligeledes er der fundet interne retningslinjer hos et andet Carnival-medlem, Holland America Line, der har hovedkvarter i Seattle, om hvordan skibene skulle klargøre sig, så inspektørerne ikke fandt beviser for, at rederiet ikke overholdt miljølovgivningen.

Så sent som i september sidste år, siger anklagemyndigheden, forfalskede Carnival og dets rederier optegnelser. Et eksempel stammer fra skibet Westerdam fra Holland America Line, hvor en eller flere ansvarlige forfalskede dokumenter så det så ud som om at udstyr til kontrol af miljøbelastning var blevet testet – hvilke ikke var tilfældet.

Mange kendte varemærker
Carnival Corporation har i alt ti varemærker som selve Carnival Cruise Line, Holland America Line, Princess Cruises, Seabourn, P&O Cruises, Cunard, Aida Cruises og Costa Cruises.

Carnival har 19 nye skibe på vej til sine rederier, de leveres frem mod 2022, oplyser Carnivals hjemmeside.

Medlemmerne af Carnival har årligt omkring 11,5 millioner krydstogtgæster – cirka halvdelen af verdens årlige krydstogtgæster. Ifølge Carnival har rederiets skibe i snit 225.000 daglige krydstogtgæster.

Relaterede artikler:

Københavns Havn klar til ny krydstogrekord

Største år for nye krydstogtskibe

Kæmpe handel i krydstogtbranchen