En halv million krydstogtturister på Københavns hoteller

Nu og da beskyldes krydstogtgæsterne i København for at kun at være på besøg i få timer og fylde op omkring Den lille Havfrue, men virkeligheden er anderledes.

Nok deler krydstogtskibene sig alt efter, hvor længe de primært er i København. Men først nu kan standby.dk nærmere fastslå, hvor mange personer det drejer sig om i løbet af en sæson.

I 2017 gik 246.000 om bord i København, og langt de fleste boede en eller flere dage inden afrejsen på byens hoteller. 243.000 vendte tilbage og tog ophold i Danmark efter krydstogtet. Meget afhængig af, hvilke tilbud krydstogtselskabet eller deres rejsebureau havde ved bestillingen. Nogle nøjes med en enkelt dag eller to, andre blev i København en lille uges tid på grund af et godt tilbud fra hotellet.

Cruise ud – fly hjem
De nøjagtige tal findes ikke, fordi enkelte skibe arbejder sammen med charterfly, der henter og bringer samme dag i Københavns Lufthavn. Det er dog et fåtal.

Når der tilsyneladende forsvinder 3.000, som ikke kommer tilbage igen, sker det ikke fordi de er blevet trætte af København. Nok ligner et krydstogtprogram et urværk, men den totale lighed mellem afgange og ankomster findes ikke. Der er faktisk en del, som sejler fra København over Atlanten og kommer tilbage til deres hjemlande med fly.

Ca. 350.000 passagerer kom i fjor med skibe, hvoraf langt de fleste lægger til ved Langelinje, og det er den del, som kritikere mener, bare er til besvær. De kører kun en kort rundtur i byen, ender Tivoli, og returnerer til skibet, når der skal spises eller bruges penge.

Den påstand er næppe rigtig, hvilket strøgforretningerne kan bekræfte, men de gør det bare ikke. Flere af dem har formentlig særlige aftaler med krydstogtrederierne, som de har overalt i havnebyer rundt om i verden. Det skulle være mærkeligt, om de ikke også har det i København.

Statistikkerne over krydstogtgæsternes forbrug skal derfor tages med største forbehold. Det er antageligt en del højere, end man hidtil har troet.

 

Relaterede artikler:

Danskere på krydstogt fra København styrtdykker

Krydstogtsforøgelse i Københavns Havn

Nytårskrydstogter til København