Katia K. Østergaard, administrerende direktør for Horesta, ser både gode tiltag og udfordringer i grundlaget for den kommende nye danske regering. Foto: Horesta.

Horesta bekymret over nyt regeringsgrundlag

”Vi vil på det kraftigste advare imod at finansiere velfærdsløfterne med øgede skatter og afgifter. Det vil være et samfundsøkonomisk selvmål,” lyder det fra brancheforeningen Horesta.

Horesta, branche- og arbejdsgiverforening for hotel-, restaurant- og turisterhvervet, byder den kommende nye socialdemokratiske mindretalsregering velkommen og glæder sig til samarbejdet.

Katia K. Østergaard, administrerende direktør i Horesta, siger, at Horestas del af det danske erhvervsliv står med unikke muligheder for at bidrage til at løse en række af de udfordringer, som aftalen om den kommende nye regering adresserer.

”Turisterhvervet indeholder en række vigtige brikker i en større løsning. Vi er det erhverv, som de seneste år har skabt flest nye arbejdspladser i Danmark, herunder i de områder, hvor væksten er gået i stå. Samtidig kan vi bidrage til den ambitiøse klimadagsorden,” siger Katia K. Østergaard og tilføjer:

”Hvor den nye regering lægger op til at blive verdens grønneste parlament, har Horesta har for kort tid siden vedtaget en målsætning om, at vi i Danmark skal være det mest bæredygtige turisterhverv i verden.”

Hun understreger, at øgede afgifter ikke bør benyttes som bærende instrument for en ny klimapolitik, men at klimapolitikken på erhvervsområdet skal drives af ambitiøse projekter, hvor det offentlige og private arbejder sammen om at finde løsninger.

”Mangel på arbejdskraft er største vækststopper”
Horesta er også tilfreds med, at flertallet bag den kommende nye statsminister, Mette Frederiksen, vil have flere i arbejde. Horesta er klar med initiativer til at løse den aktuelle og akutte mangel på arbejdskraft – blandt andet i hotel- og restauranterhvervet.

”Mangel på arbejdskraft er den største udfordring for vores erhverv og en decideret hindring for, at vi kan udfolde det store vækstpotentiale, vi står med. Derfor er det særdeles positivt, at flertallet bag det nye regeringsgrundlag er klar til at sikre et øget arbejdsudbud, herunder, at der skal åbnes op for mere udenlandsk arbejdskraft”, siger Katia K. Østergaard.

Horesta glæder sig endvidere over, at flere danskere på kanten af arbejdsmarkedet skal i beskæftigelse, og at frafaldet fra de erhvervsfaglige uddannelser skal bringes ned.

Erhvervslivet fylder meget lidt i regeringsaftalen
Horesta er dog bekymret over, at erhvervslivet fylder meget lidt i aftalen for den nye regering, som mest af alt lægger op til en lang række velfærdstiltag, uden at det er præciseret, hvor pengene skal komme fra, hedder det fra Horesta.

”Aftalen er fyldt med velfærdsløfter til børn, ældre og flygtninge, men rummer meget lidt om, hvordan man styrker dansk erhvervsliv, som danner hele grundlaget for velstanden i det danske samfund,” siger Katia K. Østergaard og tilføjer:

”Vi vil på det kraftigste advare imod, at finansierer velfærdsløfterne med øgede skatter og afgifter eller andre byrdefulde tiltag, som vil forringe erhvervslivets vilkår. Det vil være et samfundsøkonomisk selvmål, hvis erhvervslivet konkurrencekraft forringes.”

Det har ikke været muligt for STANDBY.dk at træffe Katia K. Østergaard for yderligere kommentarer.

Relaterede artikler:

Danmark skal være Europas mest bæredygtige rejsemål

Wonderful Copenhagen får det grønne stempel

”Airbnb er på ingen måde deleøkonomi”